AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Gépjármű motortisztítás felsőfokon!

Lehet, hogy ön minden héten lemossa az autóját, viszont megtörtént már valaha, hogy felnyitotta a motorháztetőt, hogy megtisztítsa a motort? Nem valószínű. Ha azt szeretné, hogy autója valóban kívül belül megtisztuljon, akkor mindenképpen sort kell keríteni a motortér tisztítására is. Bár a motor tisztítása nem egy bonyolult folyamat, azért mégis több probléma is felmerülhet, ha nem végzi helyesen a tisztítást.

 

Válasszon egy meleg napot

 

A motor kitakarítására mindenképpen válasszon egy melegebb, szárazabb napot, hiszen így könnyebben megszárad majd a víz a motor körül. A víz és a motor nem éppen a legjobb barátok, viszont most olyan helyekre is vizet kell juttatnia, ahol amúgy máskor nincs szükség rá. Egy meleg nap pedig lehetővé teszi, hogy a lehető legrövidebb idő alatt felszáradjon a víz. A motorháztető alatt több elektromos alkatrész is van, és ezek sem szívesen fogadják a vizet. Ezért először távolítsa el az akkumulátor negatív terminálját, hogy ezzel elszigetelje az akkumulátort. A legtöbb autónál a negatív terminált kell eltávolítani, viszont vannak olyan angol autók, amelyek esetében a pozitív terminált kell eltávolítani, erről az autó kézikönyvében olvashat bővebben. Figyelem: az akkumulátor lecsatlakoztatása problémákat okozhat az autó számítógépes rendszerében, és lehet, hogy az audió rendszernek is újraindításra lesz szüksége a tisztítás után. Ahhoz, hogy kitakarítsa a motort, keressen egy kerti tömlőt egy fúvókával és ezzel kezdje el a tisztítást.

Az autó motorjának tisztítása

A motor kitakarítása locsolással

 

Miután megvan a locsolócső, elkezdődhet a munka mókásabbik része. Kezdje el fellocsolni a motorteret hátulról előrefelé. Készüljön fel arra, hogy nagy lesz a rumli, hiszen a locsolócső szinte mindig elhajlik egy adott ponton, így önre is jut majd egy kis víz. Kezdje a tisztítást a szélvédő alatti panellel, legalábbis abban az esetben, ha a motor az autó elülső részén helyezkedik el. A locsolócső folyamatosan mozogjon, hogy így ne jusson egy helyre nagyobb adag víz, főleg olyan helyekre ne, ahonnan nehéz lesz kiszárítani. Hagyja fent a motorháztetőt és hagyja megszáradni a motort. Ha más piszkos alkatrészeket talál, tisztítsa meg, de ne feledkezzen meg arról sem, hogy az elektromos alkatrészeket letakarja. Ne távolítson el viszont semmit abban az esetben, ha nem biztos benne, tehát ha nem igazán ért az autókhoz, akkor konzultáljon egy szerelővel a mosás előtt.