AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Gallyak és rongyok helyett: így segít ki a bajból a menekítő

Talán a tiroliak tudják leginkább felidézni a közelmúltból, hogy bizony előfordul olyan eset, amikor sem a téli gumi, sem a hólánc nem segít a bajba jutott autóson. Ilyenkor jó megoldás lehet az úgynevezett menekítő. De mi is pontosan ez a fura szerkezet?

 

Amikor egy helyben forgunk

 

Gyakran fordul elő olyan szélsőséges időjárási körülmény, hogy akkora hó hullik, amiből úgy tűnik, nincs kiút az autósok számára. Ilyenkor sajnos hiába szereltette fel az áldozat időben a téli gumit, de a hólánccal sem megy túlságosan sokra. A magyaroknak itthon talán kevésbé lehet ismerős az érzés, hogy hiába minden óvintézkedés, elakadtunk, és nincs tovább. Magyarországon ilyen helyzet azért kevésbé megszokott, de például a közelmúltban, az ausztriai Tirolban sokaknak okozott bosszúságot a hirtelen jött nagy havazás. Még a legkomolyabb sportkocsik és a legnagyobb terepjárók is nehezen küzdöttek meg a ház elé vagy utcára hullott hótömeggel. Az USA-ban is gyakori látvány mostanában a hólepte utca, a szinte járhatatlan város. Létezik azonban egy könnyen és olcsón beszerezhető felszerelés, a menekítő. Ennek használatával akkor is ki lehet szabadítani kocsinkat a hó fogságából, amikor a kerekek már csak egy helyben képesek forogni, a jármű pedig meg sem mozdul, csak kétségbeesetten füstöl a kipufogója.

 

Terepjáró a hóban

 

Megoldja a súrlódási problémákat

 

Ennek a furcsán kinéző szerkezetnek a küldetése, hogy súrlódást hozzon létre a kocsi kerekei és a hó között. Azaz, hogy általa akkorára nőjön a súrlódás, hogy tovább már ne csúszkáljon a havon a kerék. Hogyan teszi ezt meg? Erre van egy nem is olyan bonyolult fizikai magyarázat: a szerkezet a kerekek által létrehozott nyomást nagyobb felületre terjeszti szét. A nyomás magától nem képes szétterjedni, így a kerék egész egyszerűen elsüllyed a hóban. De a menekítő segít, használatával nagyobb felületen kisebb nyomás lesz érzékelhető, így aztán a kerék nem tűnik el sem a hóban, sem az esetleges sárban. A működési elve a sítalpéhoz hasonlatos, csak éppen az az eszköz az ember súlyát osztja szét. A menekítő leginkább egy olyan lánctalpra hajaz, amit műanyagból gyártottak, és ezt a szerkezetet nem szerelik fel a kerékre. Amikor használni kell, csak tegyük a kerék alá úgy, hogy a guminak legyen esélye belekapaszkodni. Régebben a sofőrök fát vittek magukkal a menekítésre, rongyokat, kabátot tömtek a kerék alá. Vészhelyzet esetén ezek is megteszik, esetleg gallyakat is hordhatunk az elakadt járművünk elé, ezek a megoldások azonban nyilván nem mindig elérhetőek. Éppen ezért jóval hatásosabb a műanyag menekítő, ami elfér az autónkban és egyszerű, tiszta a használata.