AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Forradalmi újítás jöhet: kezeletlen biogázzal tesztelik a Scania motorjait

A svéd Scania Engines az egyik olyan motorját teszteli, amely kezeletlen biogázzal üzemel. Ha a módszer beválik, még gyorsabbá és olcsóbbá válhat az áramfejlesztéshez használt biogáz előállítása.

 

Biogáz: az alternatív és fenntartható energiaforrás

 

Innovatív biogázos kísérletek terén folytat együttműködést a Scania Engines hulladékból kommunális célra energiát előállító svéd vállalatokkal. Nem új, hogy szemétből biogázt állítanak elő, amelyet járművek üzemanyagaként hasznosítanak. A Scania már évek óta foglalkozik a biogázzal, mint alternatív és fenntartható energiaforrással, azonban néhány kísérlet továbbfejlesztheti a technológiát. A linköpingi energia-újrahasznosítóval, a Tekniska verken céggel együttműködve a Scania az egyik olyan motorját teszteli, amely nyersgázzal, azaz kezeletlen biogázzal üzemel. Ez azt jelenti, hogy a gázt nem tisztítják a szennyvíz, a szén-dioxid és más részecskék eltávolításával, mint a járművek üzemanyagaként előállított sűrített földgáz esetében. Közvetlenül kivezetik az erjesztő kamrákból, amelyek lebontják a szerves hulladékot, hogy nyers állapotában felhasználhassák a motor üzemanyagaként.

Biogázzal tesztelik a Scania motorjait

Kísérleti fázisnál tartanak

 

A Scania azt reméli, hogy ha a motor nyersgázzal is üzemel, még gyorsabbá és olcsóbbá válhat az áramfejlesztéshez használt biogáz előállítása, és egy újabb értékes alternatív energiaforrás jelenhet meg. Az ötlet a kísérleti fázisnál tart. A Tekniska verken a járművek üzemanyagaként használt sűrített földgáz előállításában jeleskedik. A vállalat tulajdonosa, Linköping városa kizárólag ezzel üzemelteti az autóbuszos közlekedési rendszerét. Habár nem feltétlenül a nyersgázt helyezik a középpontba, a cég érdeklődik a tesztek iránt. A világon mindenütt vannak hulladéklerakók: ha hatékonyan tudják hasznosítani az ezekből közvetlenül származó gyengébb minőségű gázt, az hatalmas lehetőséget jelent a piac és a fogyasztók számára.