AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Folyamatosan bővül a magyar autópálya-hálózat

1964-ben építettek először autópályát Magyarországon. A hálózat folyamatosan bővül: nemrégiben kiderült, hogy 2020 végére elkészül az M4-es mindhárom szakasza. Visszatekintettünk a hazai gyorsforgalmi utak történelmében.

 

44, majd 18, végül 33 kilométer

 

Egy kormánydöntés értelmében eldőlt, hogy az M4-es autópálya mindhárom szakasza elkészül 2020 végére. Az M0-s és a Cegléd közötti 44 kilométeres szakasz már 2019-ben kész lesz, de a Cegléd és Abony közötti 18 kilométeres, valamint az Abony és Fegyvernek közötti 33 kilométeres szakasz építése is véget ér 2020 végére. Magyarországon a 2000 előtti, közel negyven évben hozzávetőlegesen 500 kilométer autópálya épült meg, 2000 óta valamivel több, mint kilencszáz kilométernyi hosszúságú sztrádaszakaszt adtak át, ezzel napjainkra már közel 1500 kilométeren autózhatunk.

A magyar autópályák bővülése

Hogy ment ez a múltban?

 

Magyarországon az első autópályát, az M1-es és M7-es közös szakaszát 1964-ben építették. A motorizáció alacsony szintje miatt lassan haladt a gyorsforgalmi úthálózat fejlődése. Az 1980-as években felpörgött, az 1989-es rendszerváltás után leállt az építkezés, majd magánbefektetők bevonásával indult újra. Az úgynevezett autópálya kereszt elemei 1996 után kezdték elérni a határokat, ekkortól kezdődött a magyar autópálya-hálózat másodlagos elemeinek kiépítése. Az Európai Uniós csatlakozás az autópálya-építés újabb hullámát hozta. Az 1990-es évek közepéig Magyarország autópályái ingyenesek voltak. Ezt követően előbb a közvetlen, kapus díjszedési mód kezdett terjedni, ezt az ezredforduló környékén kiszorította az adott időtartamra az egész hálózat használatára feljogosító matricák rendszere. Az új szakaszokon nemzetközi hírnévre szert tett műtárgyak épültek, ilyen például az M70-es Korongi hídja, az M8-as Pentele hídja vagy az M7-esen megtalálható Kőröshegyi völgyhíd. Bár mást is beszélnek, valójában az autópályák nevében az M betű azt jelenti, hogy magyar.