AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Figyeljünk oda – a hólánc is lehet kötelező!

Noha a tavalyi év időjárásának fényében az egybefüggő hóréteg képe az utakon merő képzelgésnek tűnhet, a síszezon eljövetelével nem árt megjegyezni, hogy a környékbeli országok némelyikében a hólánc a kötelező tartozékok tárházát gyarapítja. Bár a szabályozás erre vonatkozóan eltérő, nem árt indulás előtt tájékozódni – súlyos büntetésektől óvhatjuk meg a pénztárcánkat. 

 

Tábla szerint, vagy helyzettől függően – nem árt az odafigyelés

 

Míg a téli gumi használatának szabályaival a legtöbb autótulajdonos tisztában van, jóval kevesebb szó esik a hólánc alkalmazásáról. Nem csupán arról van szó, hogy vastagon behavazott és jeges úton ez szinte az egyetlen módszer a gépjárművel való közlekedésre, de arról is, hogy a környező országok legtöbbje eltérő szabályozással rendelkezik hólánc ügyben. Míg Németországban és Romániában táblákhoz kötött, Szlovénia, Olaszország és Franciaország az adott helyzethez igazíthatja a szabályozást. Szlovákiában havas és jeges úton kötelező a hólánc, Horvátországban bizonyos régiókban szintén az előírt tartozékok listáját gyarapítja.

 

Hólánc mustra

 

A határ a csillagos ég – hóláncmustra

 

Bár jelen esetben kifejezetten a hólánc témájával foglalkozunk, nem árt tudni, hogy bizonyos speciális esetekben (csúszós út, vékony hóréteg) a hólánc-spray is ki tud húzni bennünket és autónkat a szorult helyzetből. Természetesen nagyobb havazás esetén nem számíthatunk rá, olyankor az úgynevezett hókarom használata jelentheti a megoldást. A legmagasabb fokú segítséget azonban mégiscsak a hólánc jelenti, amelyből még a hazai piacon is többféle kapható. A legegyszerűbb változatok 5-6000 forintért kaphatók, ugyanakkor a hóláncok prémium kategóriájában nem ritkák a több tíz, mi több, százezer forintos modellek is. Noha a hétköznapi autótulajdonos számára nem feltétlen ezek a legkifizetődőbb változatok, nem árt vásárlás előtt tájékozódni. Olcsó húsnak itt is híg lehet a leve – a minőségre bizony áldozni kell. Nem csupán arról van szó, hogy a drágább modellek könnyebben felszerelhetők és jobb tapadást biztosítanak, azzal is tisztában kell lenni, hogy a hólánc bizony az autó kerekét is károsíthatja. A középkategória, mint megannyi más esetben, itt is jó választás lehet, ha azonban lehetséges, kérjük itt is szakértő segítségét még mielőtt letesszük voksunkat egy adott változat mellett.