AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Féláron venne autót? Ezek közül választhatnak a nagycsaládosok!

Honda CR-V, Kia Sorento, Dacia Lodgy, Peugeot Boxer, Renault Trafic – csak néhány autómodell, amelyre a nyártól elérhető lesz a magyar kormány által bejelentett 2,5 millió forintos kedvezmény a nagycsaládosok számára. A piac már beindult, minden márka mozgósít.

Július 1-től igényelhető a 2,5 milliós támogatás

 

Nemrég nyilvánossá vált, milyen részletei lesznek a magyar kormány által bejelentett autóvásárlási akciónak, amelyet kifejezetten a nagycsaládosok részére dolgoztak ki – sok egyéb intézkedés mellett. Nem meglepetés, hogy a piac azonnal reagált a lehetőségre, és elkezdte felvezetni az egyelőre még csak tervfázisban lévő, de a nyáron, egészen pontosan július 1-jén élesbe forduló lehetőség részeként elérhető gépjárműveket. Ennek egyébként az a lényege, hogy a minimum három gyermeket nevelő családok legfeljebb 2,5 millió forintnyi támogatást vehetnek igénybe, amely azonban nem haladhatja meg az autó értékének ötven százalékát. Kell tehát önrész is a vásárláshoz, de ha sarkítjuk, akkor féláron lehet majd vásárolni olyan új kocsikat, amelyek legalább hétszemélyesek. És hogy mi tartozik ebbe a kategóriába? Az interneten egyre több listát állítanak össze, amelyeket tucatnyi márka többtucatnyi modellje szerepel. Válogatni tehát bőven lehet, épp ezért egyértelmű, hogy a támogatás megmozgatja, felpezsdíti a piac ezen részét.

 

Család a tengerparton

 

Minden márkánál mozgósítanak – ezek az elérhető kocsik

 

De nézzük a konkrét példákat, a teljesség igénye nélkül. A családi modellek egy része az amúgy is bombasztikus népszerűségnek örvendő SUV-ok, azaz városi terepjárók, hiszen ezekből sok esetben létezik hétszemélyes változat. Ilyen – szigorúan ábécé-sorrendben haladva – a Honda CR-V, a Hyundai Santa Fe, a Kia Sorento, a Mitsubishi Outlander, a Nissan X-Trail, a Peugeot 5008, a Skoda Kodiaq, a Seat Tarraco és a Volvo alkatrészek gyártójának XC90-je is. Amikor családi autóról beszélünk, a legtöbbeknek az egyterűek ugranak be, ebből a típusból a Dacia Lodgy, a Fiat 500L Living, a Renault Grand Scenic, a Renault Espace és a Seat Alhambra is megfelel a kiírásnak. Utóbbi kettő tízmillió forint feletti eladási árral fut, amelyhez a 2,5 milliós támogatás már kevésbé jelentős, de azért még mindig az egynegyede az árnak. Ha valaki éppen most szeretne kocsit cserélni, és nagycsaládosnak számít, megéri megvárni a nyári bevezetést, még akkor is, ha a papírmunkával vesződni kell majd. Tegyük fel, hogy valaki a kisbuszokba szerelmes. Számára opció lehet a Fiat Ducato és Talento, a Nissan Evalia és NV200 kombi, a Peugeot Boxer, Expert és Traveller, valamint a Renault Trafic. A legolcsóbb elérhető kocsik alapára 3,5 millió forint – könnyen kiszámolható, hogy egy ilyen már 1,75 millióért elhozható lesz júliustól.