AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

A fékrendszer karbantartásának fontossága

Az autó vezetése mellett, annak karbantartása is nagy felelősséggel jár. A balesetekért legtöbbször a fékrendszer rossz állapota a felelős. Ez olyan fontos elem, melynek tökéletes működésre van szüksége, hogy elkerüljük a baleseteket.

 

A fékrendszer ellenőrzése

 

A fékrendszer ellenőrzését és karbantartását fontos, hogy egy hozzáértő személy végezze. Ez hat lényeges részből áll, a féktárcsa és fékbetétek, fékdob és fékpofa, féknyereg, fékcsövek, főfékhenger, kézifék és féklámpa. Ezek közül a leggyakrabban a féktárcsák igénylik a karbantartást. Cseréjét ajánlatos 25ezer mérföldenként elvégezni. A fékrendszer állapotát leginkább hajtás közben tudjuk tesztelni. Ha vezetés közben a fékezési táv hosszabb a kelleténél, akkor bizony a fékbetéteket kell átnézetni és nagy valószínűséggel cserére van szükségük. Fontos, hogy a fékrendszer minden eleme minőségi anyagokból tevődjön össze. A gyorshajtások során a hirtelen fékezés felmelegíti a fékeket, ezért ezek kemény, és hőálló anyagból kell készülniük, például fémötvözetből vagy kerámiából.

Az autó fékrendszere

A fékrendszer meghibásodásának jelei

 

A másik dolog, amivel érzékelhetjük a fékek meghibásodását, ha a fékezések során, a fékpedál lenyomásakor rezgést, illetve ugrálást érzünk. A fékpedál és a kormány rezgése legtöbbször a túlmelegedett rotorra és fékdobra utal. Az olyan hangok, mint például a sikítás, csiszoló és egyéb furcsa zajok is lényegesek lehetnek, és ezekből gondolhatunk a fékrendszer hibájára. Ilyenkor mindig végezzük el a szükséges ellenőrzést, mivel a sivító hangok jelezhetik a kopott fékbetéteket, vagy azt, hogy ezek károsítják a féktárcsát. A fékek hibáját okozhatja még a fékfolyadék alacsony szintje is. Ennek ellenőrzése nagyon egyszerű, csak az autó motorháztetejét kell felemelni, és az itt lévő tartályban lévő folyadék szintjét megnézni. Amennyiben ez kevesebb, mint félhüvelyknyi, akkor bizony szükség van az utántöltésre, mivel ennek hiányában a fékpedál használatakor lehetséges, hogy a jármű nem fog megállni, a fékpedál lenyomásakor olyan érzést kelt, mintha csak egy szivacsot nyomkodnánk.