AUTÓTÍPUS KERESÉS

Kovács Autó

Fékrendszer szerviz - Fék javítás, állítás, szabályozás, csere Szeged

Hívjon minket!
Szervizünk telefonszáma: +36 62 554 000

Árajánlati, időpont kéréséhez KATTINTSON IDE!

E-mail: szerviz@kovacsauto.hu

Szeged, Kossuth Lajos sugárút 85.

Szerviz nyitvatartás:
Hétfő: 8 - 17-ig
Kedd: 8 - 17-ig
Szerda: 8 - 17-ig
Csütörtök: 8 - 17-ig
Péntek: 8 - 16-ig

 

Fék bemérése, állítása, szükség esetén a fékpofák, féktárcsák cseréje évente fontos autószerviz feladat.

 

A megfelelő fékhatás a biztonságos közlekedés alapfeltétele. A gépjárművek tárcsafékkel vagy dobfékkel vannak ellátva. A féket régebben a pedálon, szögemelőn és huzalon keresztül lábbal működtették, ma a személygépjárműveknél a hidraulikus, a tehergépjárműveknél a pneumatikus fékműködtetés az elterjedt. A gépjármű rögzítését a kézifék valósítja meg. Gépkocsiknál igen hatásos az ún. motorfék használata, mely úgy történik, hogy a sebességváltót alacsonyabb fokozatba kapcsoljuk, és levesszük a gázpedálról a lábunkat.

Ekkor a motor teljesítménye kisebb, mint a veszteségei, ezek pedig fékezik a járművet (természetesen teljesen leállítani nem tudják). A súrlódásos fékek használata hosszú időn keresztül (például igen hosszú lejtőn lefelé) veszélyes lehet, mert a felforrósodott fék súrlódási tényezője csökken és a forró fék nem képes a jármű sebességének csökkentésére. A nagy tömegű gépkocsik (teherautók, autóbuszok, vontatók) számára törvény írja elő lejtmenetben a motorfék használatát.

Fék szervizünk várja SzegedenKovács Autó Bosch Car Service
Szeged, Kossuth Lajos sugárút 87.
Tel.: +3662/554-000
E-mail: szerviz@kovacsauto.hu

Autószerviz nyitvatartás
Hétfő-Csütörtök: 08:00-17:00
Péntek: 08:00-16:00

Fékszerelési segítségre, időpontra vagy árajánlatra van szüksége? Akkor töltse ki a szerviz időpont / árajánlatot kérek űrlapunkat.

Dobfék javítás, fékbetét csere

A dobfék élettartama általában 100.000-150.000 km szokott lenni, ha a 10.000-20.000 kilométerenkénti karbantartást betartjuk, viszont ha ezt „lefutotta” az autó, akkor a kézifékkötelet, dobokat, munkahengereket és a fékpofát is cserélni kell.
Ha egy fék méret alá lett szabályozva, a fékpadi mérésen megfelelhet, de ez kevés a biztonságos működtetéshez, s forgalomban kell, hogy jól működjön, ha szeretnénk időben megállni.

Fékbetét csere

Fékbetét ismérve, hogy általában két csere közt nem igényel javítást, karbantartást, tulajdonképpen ha a beszerelés szakszerűen történt és megfelelő minőségű alkatrész került a gépjárműbe, problémamentesen szokott működni. Az első fékbetét optimális élettartama 30.000-50.000 km, a hátsóé 30.000-80.000 km.

A fékbetétek minimális vastagsága 3 mm. Ezt nem érdemes figyelmen kívül hagyni, ha szeretnénk biztosítani a gépjármű megfelelő fékhatását, ugyanis a fékezés során hatalmas teljesítményt kell kifejtenie ennek az alkatrésznek. Amennyiben a fenti szerelési feltételek (szakszerűen, megfelelő minőség) megvalósultak és a féket rendeltetésszerűen használja a gépkocsi vezetője, a fékbetét két csere közti egész időtartam alatt úgy kell, hogy működjön, ahogy újkorában, de persze mindig van kivétel.

Ha a gépjárművet többször, nagy sebességről hirtelen lefékezik, megég a fékbetét.

Féktárcsa csere

Hasonlóan a fékbetéthez, ez az alkatrész sem igényel különösebb karbantartást két csere közt, amennyiben szakszerűen, megfelelő minőségű termék került beszerelésre.
Mint a fékbetétnél már olvashatták, a féktárcsánál és a fékdobnál is vannak meghatározott minimális méretek, melyeket a gyártók autótípusonként határoznak meg (a féktárcsánál vastagság, a fékdobnál átmérő). Élettartama (az elsőé) általában 70.000-100.000 km, a hátsó féktárcsáé (persze típustól függően különbözhet) 60.000-160.000 km. Egy átlagos féktárcsa kopása max. 2 mm az újhoz képest, de van néhány típus, melynél ez 3 mm is lehet, s 2-3 esetleg 4 mm-rel túlszabályozott tárcsa is előfordul.
Ha a tárcsa nem megfelelő méretű, akkor ez annyit jelent, hogy rossz lesz a hőelvezetés. Sajnos ez vezethet a féktárcsa deformálódásához, esetleg el is reped, illetve a fékolaj is felforrhat.

Fékolaj csere

Tudta Ön, hogy a fékolaj hygroscopikus, azaz megköti a vízmolekulákat?

Megköti a levegőben lévő vízmolekulákat, magába zárja és így csökken a forráspontja az üzemidővel arányosan. Mivel a folyadékban buborékok képződhetnek mikor nagyobb igénybevételnek van kitéve a fékrendszer – ilyen például a vészfékezés illetve ha meredek lejtőn haladunk – és a gőz (buborék) összenyomható, ezért a fékező erő átvitele, illetve a működőképessége akadályba ütközik. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a fékfolyadék forráspontja 180 oC alá nem süllyedhet (pl.: az új Dot 4 fékolaj forráspontja 260 oC). Ezért is kell biztonsági okokból évente ellenőriztetni a fékfolyadékot. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy évente kellene cserélni.
 

Elég 2-3 évente, de az ellenőrzést nem szabad elhanyagolni.

Szervizünk segítségére van a TESTBOY 50, mellyel gyorsan és hatékonyan tudják kollégáink megmérni gépjárműve fékolaját.


Javasoljuk, hogy …
amennyiben az alábbi tünetek valamelyikét tapasztalja vezetés közben, sürgősen keresse fel szervizünket

  • használattal nem arányos túlzott gumikopás;
  • ha ráz a kormány,
  • ha fémes hangot hall, 
  • vagy ha félrehúz a gépjármű fékezés közben;
  • szokásosnál puhább fék (gyors pumpálásnál felkeményedik);
  • nagy a fékpedálút (így a reakcióidő is növekszik);
  • morog a gépjármű fékezésnél (főleg nagyobb sebességnél);
  • a fékút erőteljesen nő a sebesség növekedésekor,
  • ha pulzál, lüktet a fékpedál (ez szerelési hiba is lehet, kb. javítást követően, 1.000 – 1.500 km megtétele után jelentkezik)

 

Testre szabjuk az árakat. Kérjen árajánlatot kollégánktól.

 

Hogy mindig biztonságosan és elégedetten vihesse el tőlünk gépjárművét fékjavítás után, fékhatást mérünk, s dokumentáljuk is Önnek.
Teljes körű fékjavítással áll rendelkezésére a  Kovács Autó Bosch Car Service.
Áraink az ÁFA-t tartalmazzák. Az esetleges sajtóhibákért elnézésüket kérjük, a felelősséget nem tudjuk vállalni. A feltüntetett árak esetenként eltérhetnek.
Pontos árajánlatért kérje kollégáink segítségét a szerviz@kovacsauto.hu email-címen