AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Egy reklamációs probléma és ami mögötte van...

Egy reklamációs probléma és ami mögötte van… Egy napon kap egy telefonhívást. Ügyfele többé-kevésbé barátságosan tudatja Önnel, hogy az Ön által forgalmazott féktárcsák, amelyeket három hónapja szerelt be egy autóba, nem érnek semmit sem.

Fékrendszerrel, féktárcsával és fékbetéttel kapcsolatos reklamációs probléma szervizünkben és ami mögötte van...

Nézzük az ügyfél fékével kapcsolatos reklamációs problémáját első lépésként. A gépkocsi tulajdonosa épp az imént hagyta el a javítóműhelyet dühtől vöröslő fejjel. Azzal a megjegyzéssel távozott, hogy fékezéskor nem tudja biztonságosan megtartani a kormányt, aminek nem feltétlenül az ő idegrendszeri zavara az oka. Ügyfele érdeklődött a legközelebbi alkatrész-kereskedésben is, ahol azt tanácsolták neki, hogy haladéktalanul szereltessen be eredeti féktárcsákat a mostaniak helyett, mivel a jelenlegiek okozzák az összes kellemetlenséget. Egyértelmű! Ön egyáltalán nem jut szóhoz. Ügyfelének olyan költségei keletkeztek, amelyet magától értetődően nem akar viselni. Rövidesen bejelentkezik Önhöz, és visszaköveteli a pénzét. Az Önnél vezetett számlájának azonnali zárolását kéri, és bejelenti, hogy az árut a jövőben máshonnan fogja beszerezni. Ráadásul az egyik legjobb ügyfeléről van szó. Miután befejezték a beszélgetést, pontosabban a beszélgetőpartnere lecsapta a kagylót, néhány sokkos másodperc után Ön felteszi magának a kérdést: Hogyan tovább????

 

Az fékrendszerének technikai háttere

 

Előzőleg ellenőrizze a következőket:

  • Megfelelnek-e a féktárcsák a megadott cikkszámnak?
  • JURID védjeggyel ellátott féktárcsákról van-e szó?
  • Illenek-e a féktárcsák az adott gépjárműhöz?

Vizuális felülvizsgálat

A gépjárművezetők részéről felmerülő reklamációk három kategóriába sorolhatók:

  • ütés / kiegyenlítetlenség (remegő kormánykerék)
  • zajok (zúgás/csikorgás)
  • dörzsölő, érdes hang (hideg és/vagy meleg állapotban)

Először is ellenőrizze a fékbetétek felfekvési felületét a féktárcsa alján. Ha Ön ott a gyártó által alkalmazott védőréteg maradványait találja, amely cseppképződés révén észlelhető, mint pl. rézpaszta maradványok, szükségessé válik a szerviz általi beavatkozás. Gyakran mutatkoznak többé-kevésbé jellegzetes rozsdanyomok is, amelyek hosszabb igénybevételre, illetve rozsdásodott perselyre utalnak.

Következtetés:

A szilárdanyag-tartalmú zsírok és paszták ugyan hőállóak, de a gyakorlatban tökéletesen egyenletes felhordásuk szinte lehetetlen. A rozsdaréteg miatt szintén nem valósulhat meg a féktárcsa felfekvése a kerékagyon.

A súrlódó felület szélén keletkező eltérések megsokszorozódhatnak, ami számos esetben a féktárcsa ütését okozza. A féktárcsa súrlódó felületeinek optikai felülvizsgálatakor fontos információkat kaphatunk, és ennek révén következtethetünk az érintett fék általános állapotára.

Horonyképződés

A horonyképződés külső behatásra utal, de lehet a fékbetétek elhasználódásának jele is. A két milliméteres megengedett falvastagság hiányának vagy valamely idegen anyag közvetlen behatásának következtében alakulhat ki (bár ez utóbbi a ritka kivételek közé tartozik).

A súrlódó felület peremén keletkező kiemelkedés mindig már bekövetkezett anyagelhasználódásra utal, amelynek a magas futott teljesítmény vagy a gépkocsivezető túlzottan sportos vezetési stílusa az oka. Az utóbbi esetben fokozott fékpor-lerakódás figyelhető meg a féktárcsa alján. Ha kétség merül fel, ajánlatos az adott fékbetéteket, illetve a kopási felületet további vizsgálatnak alávetni. A vonóhoroggal ellátott haszongépjárművek esetén a nagyobb igénybevétel miatti elhasználódást feltétlenül figyelembe kell venni. Ha a súrlódó felületen enyhébb vagy erősebb, észrevehető kék elszíneződések mutatkoznak, ezek egyértelműen a féktárcsák határértéken túli felforrósodására utalnak.

Ezek az úgynevezett futtatási színek megmutatják, hogy szerkezetváltozás indult meg a Perlit tartalmú alapszerkezetben (mátrixban). Ennek következménye a párhuzamérték maximuma felé való eltolódás, ami kiegyenlítetlenséghez, majd rázkódáshoz vezet. Ez a folyamat a következő méréstechnikai vizsgálat alapján tökéletesen igazolható. Ha a mért adatok nem lépik túl a megengedett maximumértéket, akkor is kerüljük az alkatrész újbóli visszaszerelését. Egy „kék” tárcsa sohasem gyári hibára vezethető vissza.

Rozsdásodás okozta fékbetét lenyomat

Jelenleg a súrlódási érték befolyásolására a fékbetétek fémtartalommal készülnek. A féktárcsával együtt ezek elektrokémiai elemet képeznek, amely bizonyos körülmények között a féktárcsa rozsdásodásához vezethet. Amennyiben a gépjármű állandó üzemben van, a korrózióveszély alacsony. Más a helyzet, ha a jármű sokáig áll, például használt autó nedves közegben, ahol a rozsdásodás fokozott mértékű lehet.

Néhány napos állás után a súrlódó felületeken ún. rozsdaalapú betétlenyomat vagy felületi rozsda képződhet. Ekkor a korrózió több milliméter mélyen behatolhat a féktárcsa anyagába. Ez a fékezési komfortérzet befolyásolásához, illetve csikorgáshoz és rázkódáshoz vezethet.

Egy rozsdalenyomatos féktárcsa nem képes regenerálódni, és egy felületcsiszolás sem ér semmit. A megoldás itt csak a tárcsa cseréje lehet. Esetenként a súrlódó felületen vájatokat fedezhetünk fel, amelyek többé-kevésbé egyértelműen kivehetők (hot-spots). Üzemelés közben minden féktárcsánál fellép egy enyhe mértékű, forgó holtmozgás, melynek során a fékbetét a féktárcsát mindig ugyanazon a helyen érinti meg. Ennek következményeként lokális vájatképződés indul el súrlódó felületen, aminek eredménye a kiegyenlítetlenség és a rázkódás. Okként több tényezőt említhetünk, így a féknyereg lazaságát vagy a rosszul beállított kerékhelyzetet.

Következtetésként az alábbi lehetőségek adódnak:

A „bejáratási” előírások (200-300 km) figyelmen kívül hagyása, sportos vezetési stílus, holott a féktárcsák átlagos országúti közlekedésre vannak hitelesítve.

A versenysportban és a repülőgépeknél a féktárcsák más anyagösszetételben kerülnek felhasználásra. Pl. a krómarány lényegesen magasabb (és ezzel együtt a költségek is). A személygépkocsi féktárcsák szürke öntvény eljárással készülnek, amelyek maximum 750 °C-ig üzemképesek. Amennyiben ezt az értéket tartósan túllépik, az anyagösszetételben olyan változások mennek végbe, hogy a lehűlés után a felületen fennáll az egyenetlen szerkezet kialakulásának veszélye. Ezen vastagságbeli eltérés következménye a fékezéskor fellépő, rázkódásra való hajlam.

Ha lehetséges, a 650°C-os hőértéket hosszabb távon ne lépjük túl. A gyors, egymás utáni fékezések, amelyek a tárcsahőmérsékletet megemelik, veszélyesek. Ebben az esetben egyértelműen egy szorult vagy nehezen mozgó féknyereg lehet a hiba forrása. Különösen a féknyergek vezető perselye lehet ezért felelős. Ez a felsorolás nélkülözi a teljességet, csak a féktárcsáknál a gyakorlatban leggyakrabban megfigyelhető helyzeteket mutatja meg.

Méréstechnikai vizsgálat

A méréstechnikai vizsgálat - mint hiteles és megbízható alap - a féktárcsák állapotának korrekt megállapításához elengedhetetlen.

A mérést egy külön mérőórán kell elvégezni, miközben mind a mérőműszernek, mind pedig a vizsgálandó felületnek tökéletesen tisztának kell lennie. A hibaforrások kizárása érdekében minden mérést kétszer (ellenőrzési céllal is) el kell végezni. A tárcsa oldalütésének mérésével kezdődik a vizsgálat. A mérőérzékelőt kb. egy centiméterre a féktárcsa külső szélétől helyezzük el. A féktárcsát ezután saját tengelye körül lassan forgatni kezdjük.

Ügyeljünk közben arra, hogy a féktárcsa és a kerékagy felülete teljesen tiszta legyen. Ezeknek rozsda- és sorjamentesnek kell lenniük. (Fémes tisztaságúnak, szerelőpaszta-mentesnek kell lenniük.)

A gyártó által megadott maximális eltérés a 0,05-0,12 mm határértékek között húzódik. A kerékagy futását is ellenőrizni kell (0,00-0,02 mm).

Figyelem: a kerékagy ütése kb. kétszeres tárcsaütéshez vezet.

Megengedett vastagságbeli eltérés

A súrlódó felület kopását egy mikrométer csavar segítségével a tárcsa egész felületén mérhetjük. Erősen szennyezett, rozsdás és hornyos tárcsafelület nem teszi lehetővé a hiteles mérést.

ábra: Kopott szélek

A fékbetét állapotából szintén következtethetünk arra, hogy milyen körülmények között végezte fékező funkcióját. A betét felülete pontosan megmutatja, hogy tökéletesen vagy csak részben fekszik-e fel a tárcsára.

A fékbetét súrlódó felületének alsó és felső szélén észlelhető kopáson felismerhető, hogy egy használt, „bejáratott” féktárcsa volt beépítve

A meglévő sorják bizonyos körülmények között szintén képet adnak a féktárcsa állapotáról.

A fékbetét cseréjének további indokai:

Túlhevült fékbetétek, szorult vagy nehezen mozgó féknyergek lehetnek a kiváltó okok. Vezetőtokokra, pofákra, valamint a fékbetétek pontos felfekvésére és rugózására ügyelni kell.

A fékbetétek üvegesedése. Az ismétlődő enyhe fékezések következményeként (helytelen bejáratás) a fékbetét felülete fényesre csiszolódhat. Erősebb fékezésnél csökkenhet a fékhatás.

Kitört fékbetét. A betét helytelen beépítése a kiváltó ok.

Tapadóréteg a fékbetét hátsó felületén

A fékbetét hátoldalán lévő tapadóréteg papírfóliával van védve a szennyeződésektől. A beépítés előtt a fóliát feltétlenül el kell távolítani.

3.Meggyőzés

Egy okos ember mondta egyszer:

Minden retorikai győzelem egy vereség. Ami annyit jelent, hogy Ön domináns személyiségével vagy egyszerűen helyzeténél fogva a beszélgetést a maga javára döntheti el. Mégis fennáll a veszélye, hogy Ön az ügyfelét soha többé nem látja viszont. Így megy ez a verseny világában...

Az Ön ügyfele soha nem jöhet ki a sodrából, ne támadja le, hanem érveljen.

Mutasson nyitottságot a talán évtizedek alatt felhalmozott szaktudás felé.

Semmi sem veszélyesebb, mint a cáfolhatatlan félműveltség.

Udvarias megoldás az üzleti életben, ha műszaki jellegű mondandónkat külön kezeljük. (Egyéb jogi igények elismerése nélkül.) Különben bizonyos esetekben kellemetlen meglepetések érhetnek.

Következtetés:

Időnként apró ajándékok megőrzik a barátságot, amennyiben azokat nem értik félre.

Ön azonban kivétel lehet, mert a műszaki alapismeret nem „hétpecsétes titok.”