AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

A fékbetétek használata és rendszeres megfigyelése

A járműveken a fékek karbantartása a legfontosabb, hisz ezzel garantálhatjuk a biztonságunkat. Az autótulajdonosok legtöbbször figyelmen kívül hagyják a fékek folyamatos ellenőrzését, viszont ha állandóan gondoskodunk róluk, elkerülhetjük a későbbiekben a költséges javításokat, valamint útközben a baleseteket, illetve ütközéseket.

 

A fékbetétek elhasználódásának jelei

 

Ahhoz, hogy egy járművön a fékrendszer megfelelően működjön, fordítsunk nagy figyelmet a fékbetétek állapotára. Ezek elhasználódását nagyban befolyásolhatja, a fékek gyakori használata, a sok hegyi, lejtős utakon való közlekedés, és a hirtelen fékezések. Az ilyen eseteknél a fékbetétek túlmelegszenek és elgyengül az anyaguk, ami az alkatrész kopását eredményezi, vagyis nagyban lerövidíti azok élettartamát. Cseréjüknek ideje észrevehető, létezik pár jel, mely figyelmeztethet bennünket az új alkatrész vásárlására. Az első ilyen a fékpedál vibrálása fékezés közben. A rezgés jelzi a fékek, illetve a fékbetétek kopását, melyet a nagy hő okozott. Legtöbbször ilyenkor megmunkáláson esnek át, viszont a kopás lehet olyan nagymértékű, hogy a párnákat már nem lehet megjavítani, és az új vásárlására van szükség. A fékbetétek kopásának nem csak érezhető, de látható jelei is vannak, melyet mi magunk is észrevehetünk. Ez ellenőrizhető a külső fékbetéteken keresztül, melyek a féktárcsához nyomódnak. Ha túl vékonyak, kevesebb, mint 1/4 inchet látunk, már elhasználtnak számítanak, elérkezett a cseréjüknek ideje.

Az autó fékbetéte

A fékbetét kopásának egyéb jelei

 

Egyéb jelei a fékbetétek kopásának, amikor fékezés során kattogó, csikorgó zajt hallunk a fékpedál teljes lenyomásakor. Ezt a fékbetétet körülvevő fémszegély okozza. A hang időről-időre változik, de mindig hallható, ha az ablakok le vannak húzva, vagy épp a rádió nem túl hangos. Amikor csiszoló hangot észlelünk fékezéskor, akkor a féknyereg és a féktárcsa súrlódását jelezheti, ami azért jön létre, mivel a fékbetétek már elkoptak. Ilyenkor a féktárcsák cserére szorulnak, amivel fel kell keresni egy szakképzett szerelőt. A fékbetétek elhasználódását észrevehetjük még úgy is például, hogy az úton egyenletesen haladunk, és a kormánykerék elforgatása nélkül, fékezés közben az autó az út egyik oldalára húz. Ez a figyelmeztető jelzés felett sem szabad elsiklanunk. A fékrendszerben keletkező nagyobb károkat, és azok költséges javítását, a fékbetétek rendszeres ellenőrzésével megakadályozhatjuk.