AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Egyre drágábban tankolsz? Ezért nő meg brutálisan az autód fogyasztása

Megnőtt az autód fogyasztása, de nem tudod mitől? Egyre nagyobb gondot okoz a tankolás, ez pedig a családi kasszában is megteszi a hatását? Segítünk abban, hogy megtudd, ez miért történik, és tippeket adunk abban, is hogy mit tehetsz ellene. 

 

Melyik alkatrészek váltanak ki extra fogyasztást?

 

Vegyük sorba, hogy melyik autóalkatrészek milyen gondot okozhatnak, mi miért növelheti meg a fogyasztást. Ha a kuplung csúszik, az általában azért fordulhat elő, mert kopottak vagy olajjal szennyezettek a betétek, a nyomórugók pedig elvesztették rugalmasságukat. A motor teljesítménye akkor áll helyre, ha egyszer határozottan rálépsz a gázpedálra. Ha azonban ezt többször teszed meg, akkor az üzemanyag fogyasztás jócskán nő. A hűtőrendszer leginkább télen okozhat gondot. Ha a termosztát szelepe elakad, miközben nyitott helyzetbe került, akkor a hűtőfolyadék üzemi értékre való felmelegedése jóval több ideig tart. Mindezek miatt természetesen több üzemanyagra van szükség. Ha általában gond akad a hőcserélő folyamatban, akkor az a zavar is a fogyasztásnövekedéssel járhat. Ha a dugattyúhenger felépítéséből bármelyik alkatrész élettartama lejár, akkor a hengerekben alacsonyabbá válik a nyomás.  Így pedig romlik a motor teljesítménye. Ahhoz, hogy visszaálljon a megfelelőt megközelítő állapotba, szintén több üzemanyag szükséges. Ha az érzékelők meghibásodnak, akkor a levegő-üzemanyag keverék nem állhat elő megfelelő arányban. Ha pedig egy adott keverékben túl magas vagy túl alacsony az üzemanyag tartalma, abban az esetben is megnő az fogyasztás. Ha eltömődik a levegőszűrő, akkor a levegő szabad beáramlása egyre nehezebbé válik. Ha ez megakad, akkor a fogyasztás nem kevesebb, mint 20 százalékkal is megnőhet.

 

Üzemanyag spórolás

 

Milyen hibákat követnek el a sofőrök?

 

A sofőrökkel gyakran fordul elő, hogy figyelmen kívül hagyják a gyártók ajánlásait. Az egyik ilyen hiba, ha a futóműben valamely alkatrész nincs megfelelően beállítva. Ha például túlhúzzák a kerékagy csavarjait, ha nem áll jól a futómű, ha alacsony a légnyomás a kerekekben, az megnöveli az ellenállást a gördülésben. Az olcsóbb valójában drágább. Régi mondás ez, de igaz: a gyenge minőségű, nem megfelelő, úgy is mondhatnánk, hogy gagyi üzemanyag is megnöveli a fogyasztást. A rossz minőség szennyezi az injektorokat, ez gondot okozhat a levegő-üzemanyag előállításában. Hasonló gondot okoz a nem megfelelő olaj: mivel nő a súrlódási erő, ezért nő a fogyasztás. Nagyobb fogyasztással jár, ha a járművet túlságosan megterheljük. Minden száz kilogramm nem kevesebb, mint tíz százalékkal növeli a fogyasztást. Sokan teljesen fölösleges dolgokat szállítanak az autójukban, ráadásul ezeknek a súlya sem elhanyagolható. Teljesen felesleges például hóláncot szállítani a csomagtartóban, a nyári kánikulában.