AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Ezért mosd az autód télen is

A téli hónapokban jóval nagyobb az autókra rakodó kosz és persze a só mennyisége, sokan mégis inkább tavaszig húzzák, hogy lemossák a járművet. Megmutatjuk, ők ezt miért teszik rosszul, és azt is, hogy te hogyan tisztítsd a kocsid. Tippek, trükkök, praktikák tudatos tulajdonosoknak. 

 

Néhány trükk, hogy ne fagyjon be a kocsi

 

Télen, leginkább havas, latyakos időben az utakon elszórt só, a sár, az állandó nedvesség miatt az autónk jobban koszolódik, mint a nyári időszakban. A karosszérián olyan helyeken is vastagon rakódik le a piszok, amit szabad szemmel nem is látunk. Minél nedvesebb az idő, annál nehezebben száradnak meg a lemezek. Sok autós azonban úgy van vele, hogy fölösleges foglalkozni a téli takarítással, hiszen úgyis egyből piszkos lesz megint. Kivárnak inkább tavaszig, amikor könnyed szárad a négykerekűjük. Ők azonban tévednek, a karosszéria ugyanis így könnyedén korrodálódik, gyorsan romlik.  Sokan amiatt nem mossák le a járgányt, mert attól félnek, hogy a víz ráfagy a tetőre, vagy a zárba dermed. Sokat segíthet egy-két törlőkendő, amivel szinte teljesen szárazra törölhetjük a kocsit. Másik trükk, hogy mosás után azonnal garázsba állunk. Ha nincs garázs, akkor időzítsük a takarítást mozizás vagy bevásárlás elé, és parkoljunk vele mélygarázsba. Ott garantáltak a plusz fokok, biztosan nem esik majd baja az alkatrészeknek. Nem rossz trükk, ha mosás előtt beragasztjuk a zárakat például szigetelő szalaggal. Ha nagy mínuszok járnak, és benti mosóba kerültünk, akkor azt a programot válasszuk, amihez szárítás is jár. Így biztosan nyert ügyünk van. 

 

Téli autómosás

 

Mire figyeljünk különösen autómosásnál?

 

Fontos tanácsunk, hogy aki télen gyakran használja az autót, az hetente legalább egyszer mossa le, aki ritkábban, az pedig havonta kerítsen rá alkalmat. Ha nagyon durva a helyzet, akkor a jég és a hó nagyját manuálisan távolítsuk el mosás előtt. A jeget egyébként kiválóan oldja a magasnyomású tisztító. Ha előmosunk, ugyanaz a szabály, mint nyáron: vigyázzunk a kerekekre, mert az erős sugár károsítja a gumit.  Tudta, hogy a legmodernebb izzók a kosz miatt sokat veszítenek fényerejükből? Ne kerülje el ezeknek az alkatrészeknek a környékét sem. Fontos figyelni az apró kövek, kavicsok okozta fényezési sérülésekre. Ha ilyet tapasztalunk, akkor azt minél hamarabb kezelni kell. Ha a karcolásra még a télen megszokott sóból is kerül, a kocsi szinte rögtön rozsdásodni kezd. Ha kihúztuk a telet, a tavaszt egy alapos alvázmosással kezdjük, és természetesen a teljes járművet is tisztítsuk át rendesen. Ha idősebb a jármű, akár a motor mosása is szóba jöhet, de azt azért érdemes inkább szakmabelire bízni.