AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Ezért ellenőriztesd a klímát, ha allergiás vagy

Hamarosan beköszönt az eszeveszetten tomboló allergiaszezon, ami nem kíméli az autós társadalmat sem. Sokat tehet azonban az a tüsszögő sofőr, aki nem akarja, hogy a kellemetlen tünetek megzavarják vezetés közben. Nemcsak a legmodernebb szűrőkkel, hanem rendszeres ellenőrzéssel is megelőzhető a pollentenger az autónkon belül. 

Rendszeres karbantartás

 

Itt a tavasz, ezzel együtt lesújt az idő az allergiásokra is. Égnek a szemek, folyamatosan tüsszenteniük kell, folyik az orrunk. Borzasztó állapot, ami egyre több embert érint Magyarországon. A nagy számok törvénye alapján egyre több sofőrt is kínoz a jelenség. Ez azonban igen veszélyes lehet, egy tüsszentés például igencsak meghosszabbítja a fékezés reakcióidejét, ami egyébként is 0,3-0,5 másodperces a legtöbb embernél. Egy tüsszögés alatt akár 10-15 métert is megtehetünk egy óránként 50 kilométeres sebességgel haladó autóval.  Ahhoz, hogy ne sérüljenek a közlekedésbiztonsági szempontok, fontos a megbízható minőségű klíma. A jó levegőszűrő az autón kívül tartja a virágport, az utcai port, az allergén spórákat és az egyéb mikroorganizmusokat is. Több autós cég egyre nagyobb hangsúly fektet arra, hogy minél precízebbek legyenek ezek a berendezések. Amit te, mint autós megtehetsz, hogy rendszeresen ellenőrizteted a klímádat, a gyári előírásoknak megfelelően cseréltetsz szűrőt az autódban. Ha nem így jársz el, ne csodálkozz, ha tüsszögsz, dörzsölnöd kell a szemedet és állandóan folyik az orrod.

 

Méhecske beporozza a virágot

 

Egészségesebb bent, mint kint

 

Persze a leghatásosabbak azok a modern berendezések, amik nemcsak hatékony levegőtisztító rendszerek, hanem külön allergénszűrőjük is van. Ezek hatásfoga magasabb a hagyományos pollenszűrőknél, de nem állítjuk, hogy feltétlenül ilyet kell használnia mindenkinek. Ezeknek a berendezéseknek összesen három rétegük van. Az első a részecskeszűrő, ami megszabadítja az alkatrészt a pollenektől, a kormos lerakódástól és a finom portól is. Az aktív szén elűzi a rossz szagokat, az olyan gázokat is megszűri, amik a hosszú távon is rendkívül károsak. Ilyen például az ózon, a nitrogénoxid vagy éppen a kéndioxid. A következő réteg pedig megszünteti azokat a körülményeket, amik lehetővé teszik, hogy a baktériumok és a gombák életben maradjanak. Ezek a modern készülékek valóban rendkívül hatásosak, és még akkor is aktívak, ha valójában egyik funkciójuk sincs bekapcsolva. Mi azonban nem feltétlenül javasoljuk, hogy erre a drága berendezésre költsön az autótulajdonos. Azt viszont határozottan állítjuk, hogy a klíma és a levegőszűrő rendszeres karbantartása rendkívül fontos. Nem csak az allergiások miatt, hanem az egészséges utasok érdekében is.