AUTÓTÍPUS KERESÉS

Kovács Autó

E-töltés illedelmesen

Mint minden társas cselekvésnek, az elektromos autók töltésének is megvannak az íratlan szabályai. Természetesen nem kell nagy dolgokra gondolnunk, de létezik egy etikett annak érdekében, hogy a még kicsit fejletlen infrastruktúrát hatékonyan tudjuk használni.

 

Normál töltők

 

Itt azokra az állomásokra kell gondolnunk, amik esetében az akkumulátor „teletankolásához” körülbelül 8 óra szükségeltetik. Az első és legfontosabb szabály, hogy feleslegesen soha ne foglaljuk a töltőhöz tartozó parkolóhelyet! Könnyen előfordulhat az a szituáció, hogy olyan autósnak lenne rá szüksége, akinek elengedhetetlen lenne a tovább haladáshoz. Minden egyes töltés elején mérjük fel, hogy körülbelül mennyi időre lesz szükséges az optimális töltöttség eléréséhez. Nagyon bosszantó tud lenni, amikor egy már teli akkumulátoros autó foglalja a kevés helyek egyikét. Amikor lejár a töltés, keressünk egy másik parkolót, szerencsére zöld rendszám birtokában a legtöbb helyen ingyenesen meg tudunk állni. Vannak olyan töltők, amelyekre két autó is csatlakoztatható. Ez esetben igyekezzünk úgy beállni, hogy a másik csatlakozónál még egy autót tölteni lehessen. Amennyiben éjszakára hagyjuk nyilvános töltőn az autónkat, reggel mihamarabb álljunk el onnan. Ha ezt nem tesszük meg, elképzelhető, hogy egy másik autósnak teljesen felülírjuk az aznapra tervezett menetrendjét.

 

Elektromos autó töltés

 

Villámtöltésnél 

 

Lehetőség szerint minden esetben legyünk előzékenyek! Amennyiben autónk nagykapacitású akkujának feltöltése több mint fél órát venne igénybe és más is várakozik, célszerű lehet egy rövid egyeztetés. Lehet, hogy a másik autósnak elegendő egy rövid, körülbelül 10 perces töltés. Ez esetben a másik félnek ez aránytalanul nagy időveszteséggel járna, így valószínűleg nagy segítséget jelent, ha átengedjük az első töltés lehetőségét. Nem kell folyamatosan a 100 százalékos töltöttségre törekedni! Ha azt látjuk, hogy sokan várakoznak mögöttünk, csak annyit töltsünk, amennyi a következő útszakaszhoz elegendő lesz.