AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Érzékenyebbé teszi a kocsit a sportkormány beszerelése

Ha sportkormányt teszünk az autónkba, azzal érzékenyebbé válik a kocsi viselkedése, így mindenképp időt kell hagyni, hogy hozzászokjunk az újításhoz. Ezek az eszközök több információt továbbítanak a sofőr felé, mint a hagyományos verziók, az információt azonban fel is kell tudni dolgozni. Negatívum: a kormányba szerelt légzsákról le kell majd mondanunk.

 

Sokkal többre alkalmas, mint hagyományos társai

 

Egy autó tuningolása során már a kezdeteknél felmerül a sportkormány beszerelésének lehetősége, és sokan azonnal neki is esnek ennek a műveletnek. Egy sportkormány lényege a sportosabb vezetés elősegítése, ám egyáltalán nem elég betenni egy ilyet a kocsiba ahhoz, hogy Forma–1-es pilótává váljunk. Sőt… Fontos kiemelni, hogy nem minden modellbe illeszkedik minden sportkormány, ráadásul az sem mindegy, hogy ezt ki és hogyan szereli be a kocsinkba. A művelet előtt mindenképp érdemes szakemberrel egyeztetni, és tudni kell, hogy ha meglépjük ezt a változtatást, búcsút mondhatunk a kormányba szerelt légzsáknak, amely baleset esetén megmentheti az életünket. Ha ezeken túl vagyunk, akkor kezdhetünk ismerkedni a változásokkal. Merthogy egy sportkormány sokkal többre alkalmas, mint hagyományos társai, önkéntelenül is dinamikusabb lesz vele az ember vezetési stílusa. Úgy lettek kialakítva, hogy több információt továbbítanak a sofőr felé, azt az információt azonban fel is kell tudni dolgozni. Attól, hogy a sportkormánnyal, nagyobb sebességgel is be lehet venni egy kanyart, nem biztos, hogy az autó is alkalmas erre.

 

Sportkormány

Gyorsabban lehet reagálni egy útakadályra

 

Általános tulajdonság, hogy egy sportkormány érzékenyebb, így egy kisebb mozdulat is nagy hatással lehet a kocsira. Átszerelés esetén ezt meg kell szokni, időt kell hagyni a folyamatra. Nem árt óvatosabb sebességgel próbálgatni, gyakorolni kicsit, mielőtt élesben teszteljük. Kényelmesnek kényelmes lesz, kézre áll, hiszen épp ez a lényege, így sportkormánnyal gyorsabban lehet reagálni mondjuk egy útakadályra vagy kátyúra. Természetesen szép megoldásokat találni a kínálatunkban, ám ennél a tuningmegoldásnál nem az esztétika az elsődleges: a minőségi alapanyagokból dolgozó kivitelezés a funkciókat helyezi előtérbe. Lehet két- és háromkaros változat is, formáját tekintve több megoldás létezik. A borítás? A bőr ideális a mindennapi használatra is, ám a velúr például könnyen koszolódik, nehéz lesz tisztán tartani. Ha fából készült vagy faberakásos a kormány, nagyobb tempónál ajánlott a kesztyű használata a csúszás megelőzése miatt.