AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Épül az akkumulátorgyár Miskolcon

Miskolc déli ipari parkjában építi fel első európai gyárát az akkumulátorok gyártására szakosodott japán GS Yuasa cég. A 2019-re elkészülő üzem alapkövét nemrég rakták le. Fontos beruházás ez, mert elmúlt évek éghajlatváltozása sürgetővé tette a széndioxid-kibocsátás mérséklését

 

Egyre több a gyár

 

A gépkocsik fejlődése magával vonja az energiaszükségletük növekedését. Egyre több elektromos szerkezet veszi igényben az autó akkumulátorát. Ezért van szükség a legkorszerűbb akkumulátor gyártási technológiákra. Ezt pontosan tudja a japán GS Yuasa cég is.  Első ütemben 60 ezer négyzetméteres csarnokot építenek Miskolcon, ez később 140 ezer négyzetméteresre bővíthető. A városban lítium-ionos akkumulátorokat gyártanak majd, ezeket elektromos és hibrid meghajtású autókhoz is használhatnak majd. Japánon kívül csak Miskolcon készül ilyen akkumulátor. A japán társaság beruházásáért Csehország és Németország is versenyzett. Magyarországon 170 japán cég mintegy 25 ezer embert alkalmaz, Európán kívül Japánból érkezik a harmadik legtöbb beruházás Magyarországra.

Az autó akkumulátorának gyártása

Töltők, elektromos berendezések

 

A japán GS Yuasa cégvezetője a beruházás helyszínéül kiválasztott Miskolcról elmondta, jól szervezett az infrastruktúrája, képzettek az itteni szakemberek, illetve a város is támogatta a fejlesztést. Közölte, az elmúlt évek éghajlatváltozása sürgetővé tette a széndioxid-kibocsátás mérséklését, ez pedig az autóipart is új kihívások elé állította. Az akkumulátorokat, elemeket, töltőket és más elektromos berendezéseket gyártó GS Yuasa Corporation 17 országban megközelítőleg 15 ezer munkavállalót foglalkoztat, árbevétele a 2017 márciusával zárult üzleti évben csaknem 3 milliárd dollár volt. A kiotói székhelyű cég magyarországi leányvállalatát, a miskolci székhelyű GS Yuasa Magyarország Kft.-t 2017. október 30-án jegyezték be.