AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Előzzük meg a vadbaleseteket – vezessük ésszel a jól karbantartott autót!

Minden szezonban történnek súlyos vadbalesetek; ilyenkor szinte csoda, ha senkinek nem esik nagyobb baja – kivéve a szerencsétlen szarvasokat. Hogyan előzhetjük meg az ilyen eseteket? Ebben adunk most jó tanácsokat.

 

A szarvas átrepült a másik sávba

 

2018. november végén például egy szarvas ugrott egy autó elé Tatabánya közelében. A sofőr elütötte, az állat átrepült a túlsó sávba, és ráesett egy Suzukira. Csoda, hogy senkinek nem esett nagy baja, kivéve szerencsétlen szarvast, amely rosszkor volt rossz helyen – húzta volna inkább a Mikulás szánját. A rendőrség évente ad ki jó tanácsokat a vadbalesetek elkerülése érdekében, és nem csak a nagy testű állatok, mint az őz, a szarvas, a vaddisznó, okozhatnak nagy kárt. Mindegy, hogy egy fácán vagy egy hatalmas vadkan miatt rántjuk félre a kormányt, a következmény ugyanaz. Ám mielőtt rátérünk a tanácsadásra, muszáj kihangsúlyozni: azzal is rengeteget tehetünk a biztonságunkért, ha jó állapotban tartjuk az autónkat, vagy ha vadriasztót használunk járművünkben. A ködös, csapadékos időben nehezebb észrevenni az útra tévedő vadat. Viszont ha rendben vannak a fékek, a gumik, a világítótestek, és a szélvédőn is rendesen ki lehet látni – tehát az ablaktörlők is megfelelően működnek –, máris kiiktattunk egy rakás rizikófaktort. Az olyan alapvető dolgokat meg nyilván el sem kellene mondani, mint hogy ne telefonáljunk útközben, kapcsoljuk fel a távolsági fényszórót, és legyen bekötve a biztonsági öv. 

 

Vadbaleset

 

Lassítson, ha jót akar magának és a vadnak!

 

Az állatok viselkedését viszont akkor sem tudjuk jobban kiszámítani, ha az autónkat rendszeresen szervizelik. A lakott terület sem garancia, hogy nem keveredik állat az útra. Na de tudta például, hogy nem muszáj a megengedett maximális sebességgel hajtani? Minél kisebb a sebesség, annál kisebb lesz a fékút is normális esetben. Az pedig, hogy rádudál az út szélén – vagy közepén – álló vadra, egyáltalán nem garancia a baleset elkerülésére, úgyhogy a dudálás mellett azonnal kezdjen lassítani! Az állat valószínűleg elugrik, de nem tudjuk, merre. Ha meg „lefagy” az ijedtségtől, meglepetésről – mert azért neki mégsem természetes az autóduda hangja, a vakító fényszóró –, ottmarad, mi meg nekihajtunk. Ha nem vagyunk lágyszívűek, és azt mondjuk, hát majd hazavisszük és megesszük, tudni kell, hogy sokba kerülhet az őzgerinc. Ugyanis ha hazavisszük, az ugyanolyan lopásnak számít, mintha nem fizetnénk a guriga sajtért. Az sem biztos, hogy csak a vad marad ott, mert a síkos utakon mi is megcsúszhatunk. Elrántani sem ajánlott a kormányt, de a lassítás sokat segíthet, hogy ha el is ütjük a vadat, minél kisebb legyen a baj.