AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Életet menthet: ellenőrizze, és ha kell, cserélje autójában az egészségügyi csomagot

Nem csak logikus, hanem kötelező is minden motorkerékpáron és személygépkocsiban az elsősegély nyújtására alkalmas mentődoboz tartása, ráadásul a hároméves szavatossági időre is figyelni kell. Teljesen felesleges egy olyan, párezer forintos tételen spórolni, ami életet menthet.

 

Pár ezer forintba kerül

 

A KRESZ szabályozása szerint minden autóhoz tartoznak kötelező elemek, ilyen például az elakadásjelző háromszög mellett az autóba való egészségügyi csomag, más elnevezéssel elsősegély nyújtására alkalmas mentődoboz. Mindjárt leírjuk, miből kell ennek állnia, előtte azonban rögzítsük, miért van rá szükség minden személygépkocsiban. Nem azért, mert megbüntet hiányáért a rendőr, bár igaz, hogy ha egy balesetnél a hiányos elsősegélydoboz miatt nem tudunk elállítani egy vérzést, az a segélynyújtás elmulasztásának minősülhet, ami bűncselekmény. A fő ok az, hogy egy apró, alig pár ezer forintba kerülő dobozka életet menthet egy balesetnél, amely akkor is fontos, ha csak külső szemlélők vagyunk, akkor pedig még inkább, ha velünk utazó szeretteink kerülnek bajba. Éppen ezért érdemes átgondolni, van-e a kocsiban tökéletesen hiánytalan egészségügyi csomag, ráadásul olyan, aminek a szavatossága még nem járt le: a steril kötszerek a gyártási dátumtól számított öt évig, a sebfertőtlenítő oldat három évig használható fel. 

 

Elsősegély doboz

 

Háromévenként kell új csomagot vásárolni

 

Egy elsősegély nyújtására alkalmas mentődobozban sokféle hasznos dolog található. Steril gyorskötöző pólyából kétféle kell bele, egy szélesebb és egy keskenyebb, aztán tartozék az egyenként csomagolt vágott mullpólya, a fóliakesztyű, a háromszögletű kendő, a kétféle méretű steril mull-lap, a biztosítótű, a ragtapasz, egy olló, jódpárna vagy jódoldat, vágható sebtapasz, a lélegeztetéshez használt higiénikus arcmaszk, a gumis rögzítésű sebészeti szájmaszk, valamint egy leírás, amely segítség az elsősegélynyújtásban. Azt már nem a KRESZ, hanem a törvény rendeli el, minden sebesültnek kötelesek vagyunk segíteni, akkor is, ha nem vagyunk részesei a balesetnek, éppen ezért kell levizsgázni egészségügyi ismeretekből a jogosítvány megszerzésekor. Szóval mindig legyen a kocsinkban egészségügyi csomag, amelyet portól és víztől védett csomagolásban, jól hozzáférhető helyen tároljunk. Ha bizonytalanok vagyunk, ellenőrizzük le a csomagtartót, hol található, ne vészhelyzetben kelljen keresgélni. Ha pedig lejárt a szavatossága, azonnal cseréljük le: háromévente minden autóhasználónak belefér egy két-, maximum háromezer forintos kiadás. A csere módja tehát, hogy három évenként új csomagot veszünk, a régit pedig a saját kis „házi patikánkban” hasznosíthatjuk tovább.