AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Az elektromos ablakemelők leggyakoribb hibái

Az ablakszabályozó az autóban az a berendezés ami lehetővé teszi az ablak le, illetve felhúzását. A mai autók nagy többsége elektromos ablakokkal rendelkezik, és ezek egy kapcsoló által működnek. Az ablakszabályozó és ami ezt a berendezést árammal látja el gyakran elhasználódik és tönkre is mehet. Ilyenkor utána kell járni, hogy az elektromos ablaknak melyik része romlott el, szervizbe menni és kijavíttatni a problémát, hiszen egy forró nyári napon nem mindegy, hogy le lehet-e húzni az ablakot vagy sem.

 

Jelek amik arra utalnak, hogy meghibásodtak az ablakok

 

Az ablakszabályozó hibájának első jele az, hogy az ablakot nem lehet le, illetve felhúzni akkor amikor megnyomjuk a gombot. Az is jelnek számít, ha az ablak felhúzásakor egy furcsa vagy hangos zajt lehet hallani. Ha az ablak nagyon lassan húzódik fel vagy le, esetleg ha nem húzódik fel teljesen, akkor szintén érdemes szervizhez fordulni, mert az ablak meghibásodásáról lehet szó. Ha az ablakszabályozót le kell cserélni, akkor akár az interneten is megtudhatja, hogy az ön autójának márkájához és gyártmányához melyik ablakszabályozó illik. Az hogy az ablakok mindig jól működjenek azért kiemelten fontos, mert nem mindenki bírja a légkondicionálót ezért a meleg napokon jól esik lehúzni az ablakot, és szinte már lehetetlenség is a forróságban vezetni, tehát nyáron rengeteg vezetnek lehúzott ablakokkal.

 

Az autó elektromos ablakemelője

(https://alkatreszek.hu)

A rosszul működő elektromos ablak okai

 

Az ablakszabályozó több tényező miatt is könnyen elromolhat például a hibás ablakszabályozó gomb miatt, az ablakszabályozó motorjának hibája miatt, vagy éppen a hibás biztosítékok miatt. Ha az ablakszabályozó gomb lenyomásakor hallja a motor zaját (egy hümmögő hangot) akkor ki lehet zárni azt, hogy az ablakok a gomb miatt nem húzódnak le vagy fel. Ha hallatszik a motor zaja, akkor az ablakszabályozó rendszer sem lehet a probléma, tehát másfelé kell keresgélni. Ha viszont semmilyen hangot nem hall amikor lenyomja a gombot, akkor a biztosíték lehet a baj, így azokat kell ellenőrizni és szükség szerint ki is cserélni. Ha rájött, hogy mi miatt nem működnek ablakai, akkor érdemes egy autószervizhez fordulni, hiszen itt egy szempillantás alatt ki tudják javítani a problémát, és akár azonnal indulhat is majd vissza az utakra. A lehúzható ablakok nélkül nehéz lenne a vezetés, tehát figyeljen oda az ablakszabályozó berendezésre, az ablakszabályozó gombra, illetve a biztosítékokra is.