AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Elakadtál a hóban? A hólapát még segíthet!

Akkora hó lepte el a kocsidat, hogy a hólánc már mit sem ér? Az úgynevezett menekítő ki sem látszik? Neked bizony manuálisan kell kiszabadítanod a kocsidat a fehér, hideg börtönből. Megoldás a hólapát! Az otthoni felszerelés azonban jó eséllyel nincs nálad, ezért jó ötlet beszerezni egy kis helyet foglaló, összecsukható ásót. 

 

Mire kell a hólapát?

 

Magyarországon ritkán fordul elő akkora hóesés, mint a közelmúltban Ausztriában vagy mondjuk az Egyesület Államokban. Azonban semmi sem kizárt, ha pedig síelni indulunk valamelyik szomszédos országba, akkor már könnyen megtörténhet, hogy annyi fehér csapadék hullik, hogy teljesen ellepi az autónkat, vagy eltorlaszolja az utat. Ilyenkor a téli gumi rég nem segít, a hólánc is kevés. A menekítő még segíthet, de van az a szint, amikor ezek együttes használata is kevés. Ha minden kötél szakad, akkor azonban hólapát segítségével kijuttathatjuk kocsinkat a fogságból. A kedvenc, otthoni lapát azonban ritkán fér be egy átlagos autós csomagtartójába, és nem is elvárható, hogy nála legyen. De akkor mi a megoldás? Igazán praktikus és ráadásul pénztárcabarát megoldás az összecsukható hólapát. Kis helyet foglal, hatékony, ha pedig gyerek is utazik velünk, még játéknak is tökéletes, ha éppen nem menekíteni kell vele a családot. 

 

Hólapát

 

Milyen a jó összecsukható hólapát?

 

A legfontosabb tulajdonsága a puszta létezése, hiszen, ha kevésbé jó minőségű, akkor is nagyon nagy szolgálatot tehet. Minden más ez után következik, ahogy például az, hogy könnyű. Ha súlyos, akkor jóval nehezebb dolgunk lehet, kevésbé hatékonyan, azaz lassabban lehet vele munkálkodni, és előfordulhat olyan élethelyzet, amikor nagyon kell sietni. Fontos, hogy nagy felületű legyen az eszköz feje, így egyszerre több havat tudjunk vele lapátolni. Az üres lapát kezelése több energiát emészt fel, mint a hó hatékony mozgatása. Természetesen szilárdnak és erősnek is kell lennie, olyan is megtörténhet, hogy tolni kell a havat, vagy jeget kell vele törni. Ha egyszer csak a lapát két darabban marad a két kezünkben, az bizony nagy problémát jelenthet. Mindezek miatt a legtöbb lapát fából vagy műanyagból készül, mert így az összes fontos tulajdonságnak megfelel. A lapát fejének a peremét szokták megerősíteni fémmel, hogy védje a szerszámot a fagyott földtől. Ha teljesen fémből készülne, túl nehéz lenne ahhoz, hogy minden helyzetben kezelni lehessen. Ezeket a szituációkat ugyan az élet hozza, de érdemes rá minél alaposabban felkészülni.  A hólapát léte persze senkit sem mentesít a téli gumi és szükség esetén a hólánc használata alól!