AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Egyre kevesebb, de még mindig sok az ittas baleset Magyarországon

A jó hír: egyre kevesebb az ittas baleset Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján. A rossz: még mindig rengeteg ilyen eset történik hazánkban. 2016-ban például 38 embert halt meg a magyar utakon az ittas sofőrök miatt.

 

Egy pohár alkohol sem fér bele

 

Egyre kevesebb az ittas állapotban okozott baleset Magyarországon – ez a jó hír, a rossz viszont az, hogy ennek ellenére az ittas vezetés még mindig kiemelt problémának számít hazánk útjain. A Központi Statisztikai Hivatal közzétett adatai szerint 2010-hez képest 25 százalékkal csökkent az olyan balesetek száma, ahol az alkohol volt a kiváltó ok: akkor 1883 ilyen esetet regisztráltak, míg az utolsó teljes évben, 2017-ben már „csak” 1400-at. Előbbi szám az adott évben bekövetkezett összes baleset 11,5 százaléka, utóbbi már csupán a 8,5 százaléka – ez azokra a balesetekre értendő, ahol a sofőr alkoholt fogyasztott. Bár sokan sokfélét beszélnek, vagy hisznek mondjuk egy pohár tej kijózanító hatásában, az igazság az, hogy már egy pohár alkohol – legyen az tömény, vagy éppen bor, esetleg sör – olyan hatást vált ki az ember szervezetéből, amely nem fér bele a biztonságos közlekedésbe.

 

Ittas vezetés

 

2016-ban 38 embert halt meg hazánkban az ittas sofőrök miatt

 

Az alkohol miatt tompulnak a reflexek, megnő az észlelési idő, így az elkerülhető ütközésekből könnyen tragédiák lesznek. Csak 2016-ban 38 ember halt meg hazánkban az ittas sofőrök miatt, ennek ellenére sokan még mindig nem veszik elég komolyan a problémát. Egyetlen korsó sör 0,2-0,3 ezrelékes véralkoholszintet eredményez, ezzel pedig már nem szabad, és törvényileg nem is lehet vezetni. Hogy miért? Mert a számok szerint háromszorosára nő a baleseti kockázat veszélye. Szóval legyünk felelősségteljesek, ne igyunk alkoholt akkor, ha tudjuk, hogy vezetnünk kell, és olyan mellé se üljünk be a kocsiba, akiről tudjuk, hogy piás.