AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Egy Guinness-rekorder Tesla

Már lassan megszokottá válik, hogy ha szóba kerül a Tesla neve, mindig valami extrém történésre kell számítanunk. Nemrég a világűrbe lőttek egy példányt, most pedig beverekedte magát a Guinnes-rekordok könyvébe.

 

2,5 tonna helyett 130-at húzott el egy Tesla Model X

 

Az összkerékhajtás és a 100 kilowattórás autóalkatrész adják meg a Model X P100D-nek a Tesla SUV-család csúcsmodelljének címét. Kisebb testvéreiről nem sokat tudunk, ám a 762 lóerős, 967 newtonméteres gigászról annál többet: a melbourne-i repülőtéren ráakasztották a Qantas légitársaság egy Boeing Dreamliner típusú repülőgépét, amit mintegy 300 méteren át vontatott. Mindenki beláthatja, hogy ez elképesztő teljesítmény. Jelentősen kevesebb teljesítmény is elég lett volna a Guiness rekordhoz, mivel a Tesla Model X a „sorozatgyártású villanyautó által vontatott legnagyobb tömeg” kategóriában indult a díjért.

 

Tesla Model X

 

Van még hova fejlődni a sebesség terén

 

Villanyautó ugyebár eddig még soha nem húzott el repülőt, így garantált volt, hogy megvan a világrekord. A Boeing 787 Dreamliner gép 2013-ban állt üzembe az egész világon. A középkategóriásnak számító modell gyártásánál alkalmaztak először – eltekintve a kisebb repülőgépektől – tekintélyes mennyiségben kompozit anyagokat. A Boeing nyilatkozata alapján ez 20%-kal csökkentette a gép üzemanyag-fogyasztását. A gyártó nagy figyelmet fordítottak az utasok kényelmére: megnövelt utastéri légnyomással, fokozott párásítással, nagyobb, elektrokróm ablakokkal gondoskodnak róla. Végsebessége 913 km/h (490 csomó) – itt megjegyezhetjük, hogy a Teslának még van hova fejlődni a sebesség terén. A rekordkísérlethez használt 787-9 variáns 63 méteres, és modelltől függően 250-290 utast képes repíteni 14-15 000 km távolságra.