AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

A dízelüzemanyag négy legfontosabb jellemzője

Tudtad, hogy a dízelüzemanyag jóval érzékenyebb a környezetre mint a benzin? És azt hogy alacsony hőmérsékleten sűrűvé válik, és más működés jellemzi? De haladjunk sorban, és vegyük szemügyre a legfontosabb jellemzőket. 

 

Négy jellemző, egy eset

 

A dízel üzemanyag egész másként reagál a környezetre, mint a benzin. Jó, ha tudod, hogy az üzemanyag minősége igen komoly hatással van az üzemanyag-befecskendező berendezésre, ezért fontos a megfelelő minőség. Vegyük sorra a dízel négy legfontosabb jellemzőjét. Az első ilyen a sűrűség. Ez attól függ, milyen az üzemanyag összetétele. A környezeti hőmérséklet jelentős hatással van az üzemanyagra, ez pedig a paraffinok megszilárdulása miatt következik be. A motor hatékonyságára nagy befolyással van az üzemanyag sűrűsége. A képlet egyszerű: a sűrűbb anyagtól hatékonyabban működik a motor. Következő fontos tulajdonság a viszkozitás. Ez alapján három típusú üzemanyagot különböztetünk meg: a nyárit, a télit és az Acticot. A nyári -10 fokon dermed, de 0 fok alatt nem ajánlott a használata. A téli -35 és -45 között sűrűsödik be használhatatlanul, míg az Actic -55 fokig bírja a strapát. A nyári üzemanyag használata télen szigorúan tilos, ugyanis besűrűsödés esetén az üzemanyagszűrő és a vezetéke eltömődhet, ez pedig igen jelentős károkat okoz, amit csak drágán hoznak helyre. 

 

Dízel üzemanyag

 

Cetánszám, viszkozitás és adalékok

 

A harmadik fontos jellemző a cetánszám. Ez az érték felel az üzemanyag-keverék égésnek késleltetéséért. Annál könnyebben ég el az üzemanyag, minél nagyobb a cetánszám. Ha magas a szám, az égés késleltetése rövid. Ha csökken a cetánszám, akkor csökken az üzemanyag sűrűsége és viszkozitása is. Ugyanakkor nő az üzemanyagrendszerhez tartozó elemek kopása. A kéntartalom, mint negyedik tényező pedig a hengerek és dugattyúk elemeinek élethosszáért felel, meghatározza a kipufogógáz toxikus anyagainak szintjét is. Ha ez az érték alacsony, akkor kevés korom termelődik a motorban valamint a kipufogóban, kevesebb káros anyagot bocsát ki a rendszer. A kén javítja az üzemanyag kenőképességét.  Ahhoz, hogy javuljanak az üzemanyag jellemzői, változatos adalékokat kevernek hozzá. Ezek olyan vegyi anyagok, amelyek katalizátorként hatnak bizonyos tulajdonságokra, vagy éppen különböző kémiai folyamatokat gátolnak meg. Ezek az adalékok igen változatosak, többféle célt szolgálnak. Az egyik ilyen a gyulladásmódosító, ami a cetánszámot növeli meg. Az égésmódosítók a felgyorsítják a korom elégését, átalakítják a szerkezetét. A mosóadalék eltávolítja a katalizátorban és a befecskendező rendszerben található lepedékeket, megakadályozzák azok kialakulását. A kopásgátló az üzemanyag kenését lendíti fel, megvédi a motort a kopástól, jó hatással van annak teljesítményére. Az antigel megakadályozza az üzemanyag besűrűsödését.