AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Csakis akkor szép a felni, ha egyben tiszta is

Ha tiszta a kocsi, de a felni ki sem látszik a koszból, akkor megette a fene az egészet. Nem csak tisztítani, de ápolni is kell a kerekeket, hogy tartósan megőrizzük állapotukat a rájuk rakódó szennyeződések ellenére. 

 

A felni vonzza a szemet, sokat számít az összképhez

 

„A kerekeket lemoshatom? Látom, hogy koszosak…” – ez az a kérdés, amit sűrűn megkap az ember, amikor behajt egy részben emberi erőt is alkalmazó autómosóba. Nem kérdés, hogy a lemosott kocsi csak úgy ragyog teljes tökéletességében, ha az autó felni is tiszta, éppen ezért találtak ki erre egy külön szolgáltatást a mosók. Plusz bevétel, viszonylag könnyen. A kérdésük viszont jogos, hiszen ki akarna koszos felnikkel furikázni? Praktikus okai is vannak a takarításnak, ez ugyanis segít megőrizni hosszabb ideig az állapotukat, de emellett az is fontos, hogy az autó ezen része vonzza a szemet, és sokat számít az összképhez. Szóval a lényeg: felnitisztításra szükség volt, szükség van és szükség lesz. Ehhez pedig – ha nem akar fizetni a mosóban – jó felnitisztítóra van szükség. Ennek tudnia kell hatékonyan és gyorsan eltávolítania a szennyeződéseket, egyben olyan vegyszerekből kell állnia, amelyek nem károsítják a felületet, mert akkor épp az ellenkező hatást érjük el. 

 

Felni tisztítás

 

A fékpor a legnagyobb ellenség

 

Mik lehetnek ezek a szennyeződések? Télen a hó mindenfajta formája, a sáros latyak, vagy éppen a hókotrók által szórt só vagy homok káros, míg száraz időben a por, valamint az útról felverődő különböző anyagok mellett azt is figyelembe kell venni, hogy a kocsi is kibocsát szennyeződéseket. Ilyen például a fékpor, amely az egyik legveszélyesebb a felnikre: ha beleég az anyag a lakkozásba, akkor örökre megcsúnyulhat a felület. Egy jó felnitisztító azonban eltávolítja ezeket a káros anyagokat, a lakkot viszont nem „bántja”, ráadásul egy védőréteget is kialakít a felületen. Fontos megtalálni, hogy egy erre a célra vásárolt szer se túl erős, se túl gyenge ne legyen, ami a hatóanyagot illeti. Ezeket általában a felni anyagához igazítják, azaz vásárlás előtt érdemes alaposan elolvasni a terméken található tudnivalókat. Ha már komoly a baj, és menthetetlennek tűnik a felni, akkor se adjuk fel: vagy kérjük szakember segítségét, vagy keresgéljünk egy kicsit a YouTube nevű videómegosztón, ahol jó trükköket találni az eredeti állapotok visszaállítására. Ennek része a tisztítás, a csiszolás, az alkohollal való kezelés, az alapozás és a festés. Ha egyszer végigcsinálja, utána meglátja: egyszerűbb erre a felújított felületre vigyázni, mint még egyszer az alapoktól elkezdeni a „renoválást”.