AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Csak minket zavar a folyton nyikorgó és csíkot húzó ablaktörlő?

Miközben az autóiparban havonta bejelentenek egy forradalmi újítást, és a kocsik lassan repülnek, az ablaktörlők mechanikája alig változott az 1904-es szabadalmaztatás óta. Ha önnek jól működik, szerencsés, mi az ablaktörlő szó hallatán a csíkos üvegre, a nyikorgó hangra és a befagyó ablakmosó-folyadékra gondolunk. Azért egy jó szakember tud ezeken is segíteni.

 

Egy hang, amitől megőrül a sofőr

 

Öt éve írt egy cikket a 444.hu azzal a címmel: 10 dolog, amiről azt hittük, hogy 2013-ban már lesz, de még mindig nincs sehol. Ebben az egyik pont a „valami az ablaktörlő helyett” – mint írják, azt várták, hogy akkorra már „csontszáraz marad a NASA-technológiával kifejlesztett szélvédő”, ehhez képest „komputer minden, radar, kamera, automata sávváltás, és akkor egy gumicsíkot húzogatunk az üvegen, ami szétkeni a bogarat, és nem lehet kilátni”. Ezt csak azért idéztük, mert 2018-ban továbbra sincs minőségi alternatíva az ablaktörlő helyett. Személyes jellegű tapasztalat, de a legtöbb gond sokszor tényleg ezzel a párezer forintos alkatrésszel van. Mert például nyikorog. Hiába cseréltetjük ki, működés közben gyakran ad ki olyan hangot, amitől szinte megőrül a sofőr. Ha zuhog, akkor legalább nem hallani ezt, elnyomja a szélvédőre verődő esőcseppek hangja, de ha csak szemetel, bosszantóbb a zaj, mint maga az időjárás. 

 

Ablaktörlő

 

Száz év elrepült, a technika változatlan maradt

 

Az első ablaktörlőt egyébként 1904-ben szabadalmaztatta Mary Anderson, aki megunta, hogy havas, esős időben folyton ki kell szállnia a kocsiból, hogy megtörölje a szélvédőt. Kitalált tehát egy gumival ellátott kart, amelyet belülről lehet irányítani, tisztára törli az üveget, így a sofőr időt nyer, és nem is ázik meg. 1908-ban már feltették a Ford T-Modelljére, 1916-tól pedig kötelező tartozék a kocsikon. Azóta eltelt több mint száz év, és a technika szinte ugyanaz maradt. Miközben az autók lassan repülnek, annyi újítást vezettek be az iparban csak az elmúlt évtizedben, az ablaktörlő túlélt minden fejlesztést. Ha stabilan működne, nem lenne baj, de mi rendszeresen bosszankodunk miatta. Ha olyan a kedve, töröl ugyan, de csíkosra. Az ablakmosó-folyadék rosszabb napjain nem az üveget veszi célba, hanem a pirosnál mellettünk álló kocsi lökhárítóját. Ha télen kicsit nem figyelünk, úgy befagy a rendszer, hogy vagy küszködünk vele a garázsban, hogy kiolvasszuk, vagy megvárjuk a tavaszt… Szóval erre a problémára tényleg kitalálhatnánk valamit a legnagyobb gyártók. Addig pedig, ha gond adódik, érdemes kikérni egy hozzáértő tanácsát – szakembereink állnak rendelkezésükre.