AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Csakis applikációval lesznek tölthetők az elektromos autók a Mobiliti rendszerében

Érdekes újítás bevezetését kezdte meg a NKM Mobilitás Kft. az általa működtetett autó akkumulátor töltők esetében: a cég bővíti okostelefonos applikációját, amellyel a jövőben az ügyfelek az országos hálózat töltőit csak ezen tudják majd elindítani csatlakozás után. A budapesti KÖKI terminál parkolójában már éles a rendszer.

 

Android és iOS okostelefonokra is ingyenesen letölthető 

 

Az elektromos meghajtású autók egyre népszerűbbek hazánkban, szaporodnak az utakon a zöld rendszámtáblás modellek, és bár lassan, de a töltők száma is emelkedik országszerte. Az elektromos töltőállomásokat üzemeltető NKM Mobilitás Kft. januári bejelentésének pedig minden érintett örülhetett, ugyanis a cég bővíti okostelefonos applikációját, amellyel a jövőben egy új funkciónak köszönhetően a Mobiliti néven működő országos hálózat töltőit már az applikációból tudják majd elindítani az ügyfelek a csatlakozás után. Mindez azt jelenti, hogy hamarosan megszűnik a Mobiliti töltőin az a megoldás, hogy a kábel csatlakoztatása után automatikusan elindul a töltés, ehelyett csak és kizárólag az applikációból lesz kezdeményezhető a folyamat. Az applikáció Android és iOS okostelefonokra is ingyenesen letölthető, ahogyan – egyelőre – a töltés is ingyenes az ügyfelek számára. Egyetlen hátránya ennek, hogy elméletben minden elektromos autót használó sofőrhöz okostelefont társít, de ha van is mindenkinek ilyen eszköze – a nagy többségnek biztosan van –, az is le tud merülni, el tud törni egy rossz mozdulat során. Akkor kellemetlen helyzetbe kerül az autótulajdonos.

 

Autótöltés mobillal

 

Folyamatosan áll át a rendszer

 

Előnye azonban még több lesz: a várakozások szerint az autósok nyomon tudják majd követni a töltéseket, és az elindított töltést is csak maguk tudják leállítani. A plasztikkártyák népszerű verziói az érintés nélküli RFID kártyák, ezeket is bevonták a rendszerbe: segítenek az azonosításban, így a töltők indításához és leállításához az applikációban történő regisztráció után már a telefont sem kell majd elővenni. A rendszer folyamatosan áll át erre a megoldásra, a bejelentés szerint először a budapesti KÖKI terminál parkolójában található töltőknél élesítették, így ezen a helyszínen három töltő már kizárólag az applikáció segítségével indítható. A Mobiliti rendszerében jelenleg 118 nyilvános töltőpont működik, megtalálható ilyen a főváros mellett többek között Szegeden, Csongrádon, Mezőtúron, Monoron és Békéscsabán, de folyamatosan telepítenek újabbakat. A következő ütemben az autópályák mellett helyeznek el villámtöltőket, ezzel javítva az elektromos autózás egyik legnagyobb gondján, a hatótávolság problémáján.