AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Benzintölcsér vagy leszívó cső?

Van, akivel ritkábban, másokkal gyakran előfordul, hogy elfelejt tankolni. Ők ismerik azt a kellemetlen érzést, amikor az autóval jobbra húzódnak. Némi fejvakarás mellett elkezdenek gondolkodni, hogyan juttasson üzemanyagot a tankba. Két megoldást mutatunk.

 

A benzintölcsér

 

Ha el kell sétálnunk a legközelebbi benzinkútra, akkor a legkézenfekvőbb megoldás, a tölcsér, aminek segítségével áttölthetjük az üzemanyagot a tartályunkba. Benzintölcsér segítségével tölthetünk üzemanyagot az autónk üzemanyagtartályába. Mégpedig úgy, hogy a kannában hozott benzin töltés közben ne folyjon az autó oldalára. Az ember könnyen azt gondolná, hogy a benzintölcsér egyszerű használati eszköz. A benzin tölcsér használatánál fontos, hogy a beöntő nyílásánál jól meg lehessen fogni, továbbá, hogy a tartályból kiáramló levegő útját a cső ne zárja el, mert akkor megint csak kiömölhet a benzin a földre, a kocsira, vagy a ruhánkra. A veszteségmentes betöltés itt nem csak azért fontos, mert a benzin minden cseppje pénzbe kerül, de azért is, mert gyúlékony, sőt robbanékony anyagról van szó, ami balesetet okozhat a ruhára, az autóra, de csak a földre kerülve is. Fontos, hogy a benzin tölcsért úgy lehessen az üzemanyagtartály beöntő nyílásában helyezni, hogy az ott fixen megálljon, ne csússzon ki, hogy a benzin beöntésekor az autós lehetőleg mindkét keze szabad legyen.

Amikor kifogy az üzemanyag az autóból

A golyószelepes leszívó cső

 

Nem túl komplikált szerszám. A cső végében egy durva szűrővel ellátott golyósszelepet találunk. Ezt a végét kell az üzemanyagba tolni, és jól megrángatni. A golyó felfelé mozogva magával szívja az üzemanyagot, lefelé mozogva pedig elzárja annak útját, így a csőben lévő adag nem tud visszafolyni. Ha ezt elég sokáig ismételjük, a lé eljut a csőnek ahhoz a részéhez, ahonnan már a sima slaghoz hasonlóan a közlekedőedények elvén önmagától lejut. Ez az eszköz akkor is, jó, ha olyan szerencsések vagyunk, hogy egy segítőkész eszköz megállt mellettünk, miután kiürült a tankunk. Ezzel az ő tartályából tudjuk leszívni az üzemanyagot, és átjuttatni a miénkbe. Akkor is jó, ha magunknak hozzuk a kannát a kútról, vagy véletlenül épp csomagtartónkban van egy kis tartalék.