AUTÓTÍPUS KERESÉS

Kovács Autó

Benzinautó villanymotorral? A hibrid hajtásláncokról röviden

Ha hibrid autókról van szó, mindenkinek a mai, modern, néha futurisztikus megjelenésű autók ugranak be először, pedig már a huszadik század közepén is megvolt a törekvés arra, hogy két különböző technológiát, belső égésű motort és villamoshajtást ötvözzenek a közlekedésiparban. Igazán elterjedt azonban csak az elmúlt tíz évben lett ez a gyártási megoldás, hiszen komoly technikai innovációkat kellett implementálni ahhoz, hogy igazán működőképes alternatívát nyújtsanak a közlekedésben. 

 

A hibrid hajtásláncok típusai

 

Napjainkban több különböző típusú hibrid hajtáslánccal felszerelt autó fut az utakon, ezek közül mutatjuk most be a legelterjedtebbeket. A mai, modern autóknál három különböző hibridtechnológiát különíthetünk el: mikrohibrid, mild (lágy) hibrid és full hibrid. A mikrohibrid esetében valójában nem is kombinált hajtásról beszélünk, hiszen nincs az autóban valódi villamoshajtás-lánc, hanem egy úgynevezett start/stop rendszerről van szó, amely elektronikusan leállítja az autót, ha az épp megáll. A tengelykapcsoló kinyomásával a rendszer újra elindítja az autót, ezzel is üzemanyagot spórolva tulajdonosának. Egy szinttel feljebb található a mild hibrid, melynek technológiájában már van olyan elektromos hajtás, ami különböző vezetési szituációknál a belső égésű motornak be tud segíteni, néhány esetben akár ki is válthatja azt. Ilyen helyzet például a városi araszolgatás, ahol egyes típusok a benzinmotor leállításával tisztán elektromos üzemben is mozgathatják az autót. A teljes értékű, vagy más néven full hibridek már az indítómotor segítsége nélkül is el tudnak indulni, és hosszabb távokat is képesek megtenni. Igazából a belső égésű motorra itt már csak abban az esetben van szükség, ha az elektromos hajtásért felelős akkumulátorok lemerülnek. A full hibrid gépjárművek legújabb típusai akár már külső töltéssel, úgynevezett plug-in módszerrel is fel vannak szerelve, így tulajdonosuk a saját otthonában is feltöltheti az autó elektromos erőforrásait, amihez persze típusspecifikus csatlakozó szükségeltetik.

 

Hibrid autók

 

A hibriden is túl

 

Természetesen a technológia fejlődésével, illetve a környezetvédelmi előírások egyre fontosabbá válásával előbb-utóbb eljön az idő, hogy a hibrid hajtásláncokat teljes egészében elektromos megoldások váltják fel. Már most is léteznek teljesen elektromos hajtású autók, azonban gyermekbetegségükön, az alacsony hatótávon egyelőre még nem sikerült teljesen átlendülniük. Nincs már messze azonban az idő, amikor teljes egészében elektromos autók fogják róni az utakat. Ezt egyes közlekedéskutatók körülbelül 2040-re datálják.