AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Bádog Böske – egy forradalmi Ford és a magyar kötődések

Forradalmasította az autóhasználatot a Ford T-modellje, amelyet ugyan csak 1927-ig gyártottak, de 1972-ig a világon a legtöbbet eladott gépjárműnek számított. A tervezésében két magyar szakember, Galamb József és Farkas Jenő vett részt.

 

Tizenötmillió eladott modell

 

Évtizedeken keresztül a világ legnépszerűbb autójának számított a Ford T-modellje, amelyet 1908-tól 1927-ig gyártott Henry Ford cége. A beceneve angolul Tin Lizzy volt, ezt magyarra Bádog Böskének fordították. A XX. század elején az automobil luxuscikknek számított, amiket egyéni kívánságra, ráadásul kézzel szereltek össze, így a javításuk költséges volt. A T-modell viszont olyan népszerű volt, hogy más területeken is haladni kellett a korral: a hatalmas kereslet miatt kezdték el használni a Frederick Winslow Taylor által feltalált futószalagot. Népszerűsége miatt több mint tizenötmillió darabot gyártottak belőle – 1914-ben például többet, mint az összes többi járműgyártó együtt. A darabszám tekintetében más típus 1972-ig nem tudta ezt felülmúlni, akkor a Volkswagen Bogár előzött.

A sikeres Ford T-modell magyar vonatkoztatása

Galamb, Farkas és a bolygóműves váltó

 

A modell magyar szempontból is nagy jelentőségű, hiszen tervezői csapatában Childe Harold Wills mellett két neves konstruktőrünk volt jelen: Galamb József és Farkas Jenő. A Galamb által tervezett bolygóműves váltót a 19 évig tartó gyártás során nem kellett módosítani. A T-modellt egy nemzetközi szak zsűri szavazása során az évszázad autójává választották, ugyanakkor szerepel a világ ötven legrosszabb autójának listáján is az egyszerű karosszéria és belső tere miatt. Az autó mindenesetre legendássá vált, amelyből magánszemélyek és múzeumok is sokat megőriztek. Magyarországon a Közlekedési Múzeumban, valamint a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar épületében egy-egy tökéletes állapotú, a makói Galamb József Szakközépiskolában pedig egy felújításra váró modell látható.