AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Autóvezetés szeles időben

A tél nem csak hideget, esőt, havat és csúszós utakat jelent, de erős széllökésekkel is jár. Az autóvezetés ilyenkor különösen nagy figyelmet követel, főleg, ha a csúszós út, az eső, a hó és a szél egyszerre jelentkezik.

Miért veszélyes a szél

A mai korszerű autók karosszériája a lehető legoptimálisabb légellenállási profillal van megtervezve. Úgy, hogy a szemből, vagy akár oldalról érkező széllökés minél kisebb ellenállásba ütközzön. Akkor nincs is nagyobb baj, ha akár nagyon erős szél éri is az autót bárhonnan, feltéve, hogy az erejét és irányát nézve is tartós, amihez az autó vezetőjének van ideje alkalmazkodni. A legrosszabb, ami elő tud fordulni, az a váratlan erős széllökés mégpedig főleg oldalról. Ugyanez vonatkozik arra az esetre is, ha egy állandó erős szél váratlanul megszűnik, vagy irányt változtat. Az ilyen váratlan széllökésekre főleg hidakon, felüljárókon erdős részeknél, azok határán lehet számítani.

Autózás szélben

Előzés szélben

Egy-egy nagyobb teherszállító szerelvény, kamion előzésekor is bajba kerülhetünk a szélárnyék, illetve annak megszűnése miatt. Ez akkor is veszélyes, amikor a szélárnyékba hajtunk, de akkor is, amikor onnan kikerülünk. Ennek az oka, hogy az autó karosszériája az oldalszélben bizonyos szöget zár be a haladás irányával, aminek ellensúlyozására a vezető ugyancsak egy bizonyos ellentétes szögben vezeti az autóját. A hirtelen nyomásváltozás következtében az ellentartott irány helyreugrásakor az autó megcsúszhat, elveszítheti a stabilitását és a vezető peig az ellenőrzését a járműve felett.