AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Autótisztítás házi praktikákkal – filléres megoldások

Autót fenntartani költséges mulatság. Míg az alkatrészek és szervizelések tekintetében nem éri meg spórolni, az autó tisztítása esetében bátran hagyatkozzunk a házi praktikákra. Mutatunk néhány filléres házi trükköt, amivel csökkenthetjük a kocsink körüli kiadásokat.

 

Jobb kilátás – az ablak

 

A kereskedelemben kapható ablaktisztítók ára meglehetősen borsos, főként a kocsikra szakosodott gyártók által készített autóápolási termékek terhelik meg pénztárcánkat. Nagyanyáink régi megoldásai szerencsére kéznél vannak, mi több, a környezetünket is kevésbé terhelik meg, mint a vegyszeres tisztítószerek. Első a sorban a citromos víz. A citromsav extrém hatékonyan tisztítja meg az ablaküveget a szennyeződésektől, miközben az ablakban semmilyen kárt nem okoz. Egy szórófejes flakonban keverjünk össze vizet és egy egész citrom levét. Azon felül, hogy friss illattal tölti meg autónk belsejét, még a por lerakódása ellen is remek csodaszer. Hasonlóan hatékony megoldás az ecet, amelynek ugyanakkor hátránya az igencsak orrfacsaró szaga, ennek használata csak megfelelő szellőztetés mellett javasolt. A párásodás ellen a szappannal bekevert víz ugyanolyan hatékony, mint az akár több ezer forintba kerülő párátlanító vegyszerek. 

 

Autótisztítás otthon

Kárpit és bőrülések

 

Hasonlóan a fenti házi megoldásokhoz, a kárpit- és bőrülések tisztításánál sem kell kompromisszumot kötni, az otthonunkban megtalálható alapanyagokból is könnyen készíthetünk tisztítószereket. Szappanos víz kevés ecettel, vagy éppen ecet és gyógyszertári alkohol keveréke vízzel – mindkét megoldás gyors és látványos eredményt hoz maga után. Fújjuk a keveréket a kárpitra és egy puha kefével dörzsöljük át. Alkalmazásuk után természetesen egy alapos porszívózással zárjuk a műveletet. Amennyiben autónk bőrülésekkel rendelkezik, az ecetes víz szintén jó kiindulási alap. Alkalmazása után száraz ronggyal töröljük át a felületet. Harmadik lépésként egy lenolajból és ecetből álló keverékkel kondicionáljuk az üléseinket. A következő napon jöhet a művelet záró fázisa, amikor is egy tiszta ruhával ismét töröljük át a felületet, hogy eltávolítsuk a be nem szívódott összetevőket. Szintén gyors és látványos megoldás a vazelinnel, vagy popsitörlő kendővel való tisztítás, amely összetevőinek köszönhetően ápolja is az üléseket.