AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Autósok figyelem! Itt a nagy nyári abroncsteszt

A Használtautó.hu és a Nonsoptomgumi.hu idén is megmérte, melyik a legjobb nyári gumi a szezonra. 15+2 garnitúrát teszteltek, hogy kiderüljön, idén milyen szettel érdemes elindulni a Balatonra, vagy éppen megrohanni az Adriai-tengert.

 

Mit is tesztelnek ilyenkor?

 

A Használtautó.hu és a Nonsoptomgumi.hu idén is felmérte a Magyarországon futó nyári gumik állapotát. A teszt nem mutatott túl sok újdonságot: megvizsgálták, hogy milyen az egyes termékek fékútja a száraz és a vizes úton, pontozták a kopást is. Mérték a zajszintet és nem maradhatott ki a kanyarodás jellemzőinek vizsgálata sem. Nem kevesebb, mint 17 abroncs tulajdonságait vizsgálták meg ilyen formában, ebben 15 nyári és két téli szett szerepelt. De miért fontos a minősítés? Leginkább azért, mert az abroncson gyakran életek múlnak, sok esetben akadályoz meg balesetet. A minősége határozza meg ugyanis, hogy kritikus pontnál például egy zebra előtt le tudunk -e időben fékezni.

A nyári abroncsok eltérő minősége

Az eredmény számít igazán

 

Az abroncsteszt végeredménye egy már jól bevált recept alapján született meg, az egyes értékelések súlyozva születtek. Az összes kategóriában a legjobb elért eredményt vették alapul, ehhez viszonyították a többit is. Az egyes szempontokat százalékosan vették figyelembe. Az, hogy a száraz aszfalton milyen fékutat tesz meg egy abroncs, 30 százalékos súlyozással számított. A nedvesen mért fékút 20 százalékot nyomott a latba, kopás pedig 15-öt. A kanyarodást és a gördülési ellenállást tíz százalékos fontosságúnak határozták meg szakértők. A zajszint mindössze öt százalékos súlyozást kapott. Ez a bejegyzés arra nem hivatott, hogy mind a 17 abroncs eredményét kihirdesse, de amit elárulhatunk, hogy a Michelin Primacy 4 végzett az élen 96 százalékkal, „nagyon jó” minősítéssel. Rajta kívül a Bridgestone, a Goodyear és a Pirelli egy-egy modellje kapta meg ezt az elismerést. Négy „jó” és négy „kielégítő” minősítés mellett született még két gyenge és három rossz értékelésű abroncs is. A két használt prémiumon kívül a Dayton Touring is rossz minősítést kapott a szakértőktől. Ez nem mást jelent, mint azt, hogy senkinek sem ajánlják, hogy ezekkel induljon útnak. Ezek alapján mindenki megtalálhatja a számára megfelelő abroncsot, akár egy autóalkatrész webáruházban.