AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Autós nyaralást tervezget? Mutatunk két változtatást, amely felforgathatja a teljes útvonalát!

Autós nyaralást tervezget? Mutatunk két változtatást, amely felforgathatja a teljes útvonalát!

 

Járt utat járatlanért el ne hagyj, tartja a mondás. De mi a helyzet, ha a járt utat felújítják, emiatt garantált a dugó és a megnövekedett várakozási idő? Ha nyaralást tervezget, számolja bele, hogy a letenyei határátkelőnél őrület lesz augusztusig, míg az M0-son a sávszélesség mellett a gyomrunk is összeszűkülhet az idegtől.

 

Tuti a dugó Letenyénél

 

Beköszöntött a tavasz, így sokan már a nyári utazásukat tervezgetik – nem is árt ezt időben elkezdeni. Ha autóval indul útnak, akkor a korábban bevált útvonalaknak érdemes utánanézni, hiszen néhány hónap alatt is sokat változhat a felállás. Ilyen változás például az, hogy a Mura-hídon végzett felújítás miatt már le is zárták a Letenye és Gorican közúti átkelőhelyet a magyar-horvát határnál. Mivel itt ér véget a Nagykanizsa felől futó M7-es autópálya, valamint Lentibe is vezet innen egy mellékút, ami már a szlovén határt érinti, rendkívül fontos állomása ez a Horvátországba, esetleg Szlovéniába vagy Olaszországba induló magyarok útvonalának. Nos, a változtatásnak köszönhetően július 31-ig minden járművet, legyen az személygépkocsi, busz vagy kamion, az autópályán található átkelőre terelnek. Nem kérdés, hogy emiatt torlódásokra, hosszabb áthaladási időre kell számítani, még akkor is, ha a tervek szerint igyekeznek minél több sávot megnyitni. Mivel a tehergépkocsik eddig kizárólag a közúti határátkelőt vehették igénybe, az autópályán való megjelenésük nem lesz éppen örömteli a személygépkocsik sofőrjei számára. Csak egy adat: tavaly nyáron, a letenyei autópályán található átkelőn 3,5 millió utast regisztráltak, hozzájuk „csapódnak” még a tehergépkocsik. Egérút? A barcsi és a berzencei közúti határátkelőhelyen is el lehet jutni a horvátokhoz, de megoldást jelenthet az M70-es Szlovéniába tartó szakasza is, ahol azonban folyamatos útfelújítás lassítja a forgalmat.

 

Lábat lógató turista

 

Újítják az M0-s autóutat is

 

Szintén jelentős változtatás, hogy új forgalmi rend van az M0-s autóúton egészen novemberig, mivel megkezdődött az 1-es főút és az M5-ös autópálya közötti szakasz felújítása. A munkálatok három részben történnek meg az 1-es főút felé vezető oldalon: a nyár elején elkezdik a 22-es és 23-as kilométerkő között az 51-es főút csatlakozásáig, majd augusztusban következik a halászteleki lehajtó utáni rész a 17-es és 19-es szelvényben, végül pedig a maradékot újítják fel. Mivel naponta 120 ezer gépjármű fordul meg az M0-s autóúton, nem kérdés, hogy érdemes kicserélni az eddigi aszfaltburkolatot betonra, még akkor is, ha emiatt kétszer kétsávosra szűkül majd az út szélessége.