AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Az autónkban lévő folyadékok és rendszeres ellenőrzésük

Az autónk tökéletes működéséhez elengedhetetlen, hogy meg legyen benne minden szükséges folyadék. Ezeknek ellenőrzése bele kell, hogy tartozzon a mindennapjainkba.

 

A legfontosabb folyadékok

 

Rendkívül lényeges, hogy rendszeresen ellenőrizzük az autóban lévő folyadékokat. Ha valamelyikből is nincs meg a megfelelő mennyiség, az bizony nagy károkat tud okozni az autónk működésében. A járműhöz kapott kézikönyv nagy segítségünkre lehet az elején. Az ellenőrzést úgy kezdjük, hogy az autót egy sík és egyenletes felületre parkoljuk, majd behúzzuk a kéziféket. Legyen nálunk egy tiszta rongy vagy papírtörlő. A folyadékokat tartalmazó tartályokban szintet jelző pálcikák vannak. Az autó sebességváltó folyadékát úgy ellenőrizhetjük, ha az autó felhevült állapotban van. Így kapunk pontos értéket. Húzzuk ki a pálcikát a tartályból és töröljük szárazra. Ezután nyomjuk vissza a folyadékba, úgy, hogy utána le tudjuk olvasni a pálcikáról a mért folyadék mennyiségét. A következő fontos ellenőrzése váró folyadék a motorolaj. Ennek az olajnak a mérésekor az autó legyen kihűlt állapotban. Ebben a tartályban is van egy mérőpálcika. Végezzük el ugyanazt a mozdulatsorozatot, mint a sebességváltó folyadékának ellenőrzésénél. Az olaj legyen mindig elfogadható tartományon belül. A motorolaj színe sokat el tud árulni az autó állapotáról. A tiszta aranysárga szín a megfelelő.

Az autóban lévő folyadékok fontossága

A többi ellenőrizendő folyadék

 

A sebességváltó és a motor folyadék után még van néhány lényeges tartály, amire illik szemet vetni. Az egyik ilyen a fékfolyadékot tartalmazza. A tartályán figyeljük meg, hogy megfelelő mennyiség van e benne. Amennyiben kevesebb van a megengedettnél, az azt jelenti, hogy valahol szivárog a fékfolyadék. Ilyenkor célszerű azonnal felkeresni egy autószerelő szakembert. Egy másik fontos folyadék az autónk rendszerében a hűtőfolyadék. Ennek ellenőrzése is rendkívül lényeges. Fordítsunk elég időt autónk karbantartására!