AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Az autónk számára legjobb motorolaj kiválasztása

A legmegfelelőbb motorolaj kiválasztása kritikus lehet az autó motorjának jólléte szempontjából. A következőkben a motorolaj legfontosabb információit tudhatja meg, hogy mit jelentenek a számok és a betűk, valamint hogy hogyan kell kiválasztani a megfelelő motorolajat az autóhoz.

 

Mire szolgál a motorolaj?

 

A motorolaj számos funkcióval rendelkezik. Ezek közül az egyik a kenés, ami nagyon fontos az alkatrészek dörzsölése és kopása elleni védelemben, ott van a hőleadás is, ami a motor belsejében levő hő kiszivárgását teszi lehetővé, valamint a motor tisztításáért is felel, hiszen néhány égéstermék egy részét elveszi az olaj. A motorolaj emellett megakadályozza a korróziót, távol tartva a nedvességet a motor belső részeitől, és a hidraulikus működtetés szempontjából is nagyon fontos, hiszen a szelepeket az olajellátás nyomásán keresztül működteti. A motorolaj tehát egy nagyon fontos része az autónak, ezért elengedhetetlen, hogy megtalálja a legjobb motorolajat, mert ha nem találja meg a legmegfelelőbbet, akkor komoly hatással lehet a motorra, és nem feltétlenül a jó értelemben, ami igen költséges is lehet. Mit jelentenek tehát a számok az üvegen? Nincs olyan hogy sztenderd olaj, tehát a különböző márkákhoz különböző olajokat ajánlanak. A W az olaj palackján például az olaj sűrűségét jelenti télen és nyáron.

Az autóba kerülő motorolaj

Milyen motorolajat kéne használnunk?

 

Manapság rengeteg féle olaj létezik, van ásványi olaj, félig szintetikus olaj, valamint teljesen szintetikus olaj is. Az ásványi olaj természetes olaj, és ezt már csak a régebbi típusú turbófeltöltős autókhoz használják. A közelmúltban a félszintetikus olajok voltak divatban, amelyekben ötvöződtek az ásványi, illetve a szintetikus olajok. A modern járművek szinte mindig teljesen szintetikus olajjal működnek, amelynek manufaktív adalékai javítják a teljesítményt a nagyobb hőviszonyok mellett. fontos tehát, hogy a megfelelő típusú olajat használja a gyártó ajánlása szerint mert ellenkező esetben komoly károkat okozhat a motorban. A jármű motorjának hatékonysága is csökkenhet akkor, ha melléfog az olajjal, tehát ha nem biztos abban, hogy milyen motorolajat kéne használnia, vagy úgy érzi nem ért ehhez, akkor forduljon egy ismerőséhez, aki ért a motorolajokhoz, egy szerelőhöz vagy egy autószervizhez, ott garantáltan segítenek majd önnek.