AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Az autómotor egyes részei és azok fontossága!

Minden jármű motorja több alkatrészből tevődik össze. Ezek az elemek együtt dolgoznak és így tud a motor megfelelően működni.

 

Gyújtás időzítés

 

A motor működésénél nagyon fontos a gyújtás időzítés. Ez elengedhetetlen annak érdekében, hogy a jármű képes legyen az elindulásra. Amennyiben ez az időzítés nem megfelelő, a motor lassan vagy egyáltalán nem fog elindulni. Ennek oka, hogy az üzemanyagból a motor nem képes elég energiát nyerni, ami egy motoralkatrész hibája miatt jöhet létre. A motor több alkatrészből tevődik össze. Az egyik ilyen a vezérműtengely. Ez egy forgó alkatrész, mely szabályozza, hogy a motorba a megfelelő időben, elegendő üzemanyag mennyiség jusson. Ezt a vezérműtengely tolórudak segítségével, illetve közvetlen érintkezéssel hozza létre a szelepek megnyitásával. A vezérműtengely forgásával, kinyílnak és becsukódnak a szelepek, így lehetővé teszik a levegő bejutását a hengerbe és létrehozzák az indításhoz szükséges robbanást. A motorban találhatóak még dugattyúk, amik a főtengelyhez vannak csatlakoztatva, ami a lendkerékhez kapcsolódik. A főtengely felelős azért, hogy a dugattyúk fel és lefelé történő mozgása létrejöjjön. A forgás közben a vezérműtengely megmozdul, ami biztosítja a dugattyúk és a szelepek együttes mozgását. A motorban megtalálható még a vezérműszíj is, aminek feladata a vezérműtengely és főtengely összehangolása, és a megfelelő üzemanyag és levegő keverék biztosítása.

Az autó motorjának alkatrészei

A motor további alkatrészei

 

A gyújtógyertyák szintén lényeges elemek, még kis méretük ellenére is. Ők a felelősek a szikra létrehozásáért, ami a motor elindulását eredményezi. A motor rendelkezik még szelepekkel, az egyik a beszívó szelep, ami a levegő bejutását biztosítja, a másik a kipufogószelepek, ami a levegő kiengedésében játszik szerepet. A motorban lévő henger belsejében vannak a dugattyúk. Ezek is kisméretű alkatrészek, viszont fontosak, mivel létrehozzák a nyomást, ami a kipufogó és a szívószelepek nyitására és zárására szükséges. Amennyiben a motorban csupán egy alkatrész nem működik megfelelően, akkor időzítési problémákat észlelhetünk, és lehetséges, hogy a jármű el sem fog indulni. Viszont erre már vannak olyan nyilvánvaló jelek, melyek figyelmeztetnek bennünket előzőleg és segítségünkre lehetnek abban, hogy rátaláljunk a problémára, mielőtt még nagyobb károk keletkeznének. A leggyakoribb ok, mely a motor időzítésének problémáját mutatja, például a kipufogócsőből áramló vastag füst, a motor magas hőmérsékleten való működése, a folyadékszivárgás, a motor rezgése, illetve a belőle jövő zajok érzékelése. Ez mellett észrevehetjük még az üzemanyag fogyasztáson és a motor nem megfelelő teljesítményén is. Ha bármi ilyesmit vennénk észre, akkor mindenképp keressünk fel egy szerelőt, aki meg tudja állapítani a pontos problémát.