AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Az automata váltó

Az automata váltó hazánkban olyan tárgy, amitől  a legtöbben a mai napig félnek. Pedig hasznos alkatrész, és még spórolhatunk is vele.

 

Technológiai remek

 

Az automata váltó az autótechnológia egyik remekműve. Az eszköz összekapcsolódik az autó számítógépével, hidraulika- és mechanikus rendszerével, így biztosan akkor vált, amikor arra szükség van. A váltó dolga meggyőződni arról, hogy a motor percenkénti fordulatszáma biztonságos szinten legyen, illetve maradjon, miközben kellő nyomatékot juttat a féltengelyhez, ezáltal az autó olyan gyorsan mozoghat, amennyire szükséges. A váltó feladata a terhelés mérése, ha felfelé megyünk, vagy hirtelen akarunk gyorsítani, összehasonlítja a kerekek jelenlegi sebességét és terhelését. Ha a különbség nagy, akkor a számítógépes rendszer úgy dönt, hogy alacsonyabb fokozatba vált, így több energia juthat a kerekekhez a sebesség növelése érdekében.

Az autó automata váltója

Kényelem és biztonság

 

A dugókban araszolva pihentető, csökkenti a stresszt, továbbá biztonsági szerepe sem elhanyagolható. Annál sem, akinek amúgy nem okoz különösebb problémát az autóvezetés, de tudja, hogy sokaknak igen. Egyszerű a következtetés, ha a váltó automata, a bizonytalan vezetőnek kevesebb dologra kell figyelnie, nem fullad le, nem esik pánikba. Jobb eséllyel ér haza egyben, hiszen nem okoz veszélyes helyzetet, balesetet. Azért is szerethető a modern automata váltó, mert nem lassú, nem tétova, nem darabos, nem növeli a fogyasztást. Sőt, a korszerű automata váltóval ellátott autók általában szerényebb fogyasztásúak, mint a kéziek. Az átlag automata váltó körülbelül úgy vált, mint az átlagsofőr, a jó automata váltó pedig gyorsabban és puhábban vált, szinte teljesen észrevétlenül.