AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Az autóban lévő szűrők cseréjének fontossága

Egy autóban több szűrő található, melyeknek mindegyike, bizonyos időközönként cserére szorul, hogy az autó motorja megfelelően működjön és az utasok egészsége is megmaradhasson.

Levegő- és üzemanyagszűrő

A levegőszűrő a motor működéséhez szükséges levegőt szűri meg, hogy az szennyeződésektől mentes legyen, például, mint a por, a levelek, vagy kisebb rovarok. A levegőszűrő gondoskodik ezekről, a dízel és a benzines kocsiknál egyaránt. Egyes gépkocsik akár két levegőszűrővel is rendelkezhetnek, de a legtöbbjüknek csak egy van. Ezeknek cseréje azért fontos, mivel egy piszkos levegőszűrő csökkenti a levegő áramlását, melynek hatására megnövekszik a gépkocsi üzemanyag fogyasztása, és csökken a teljesítménye. Ha hosszú ideig nem gondoskodunk a filterekről, akkor jelentkezhetnek motorindítási problémák, mint például a gyújtáskimaradás, vagy lehetséges, hogy a motor egyáltalán nem indul el, üzemképtelenné válik. Az autó szűrői közt megtalálható még az üzemanyagszűrő. Ennek típusai különböznek a benzin és a dízelüzemű autóknál. A benzines autóknál ezek, ritkán szorulnak cserére, a dízelüzeműek viszont rendszeres karbantartást igényelnek. Valószínűleg ez azért szükséges, mert a dízel egy kevésbé finomított anyag, így több szennyeződést tartalmazhat. Itt a szűrők a motortérben találhatóak és könnyen hozzáférhetőek. A szűrők mindkét üzemanyag esetében megvédik az befecskendező rendszert és a tartályt, az alsó részébe felhalmozódó törmelékektől. Egyes dízelszűrők, még az üzemanyagban lévő vizet is elkülönítik, mivel a víz, károsítja a szivattyúkat és a befecskendezőket. Egy eldugult üzemanyagszűrő erőtlenebbé teszi a járművet, mivel korlátozza az üzemanyag áramlását, ami kihatással van a motor teljesítményére.

Autószűrők cseréje

Olaj- és pollenszűrő

A levegő és az üzemanyag szűrők fontosak, hogy a motor megfelelően működjön, ne csökkenjen a teljesítménye, és optimális legyen az üzemanyag fogyasztás. Az olajszűrők ezektől talán még fontosabbak, mivel ők látják el az olaj szűrését, mely a motor alkatrészeinek kenésére szolgál. A por és a piszok mellett, az olajban létrejöhetnek apró fémrészecskék is, amit az olajszűrő hatékonyan eltávolít, mielőtt olyan fontos alkatrészekhez jutnának el, mint a főtengely, vagy a csapágyak. Ezért sohasem szabad megfeledkezni az olajszűrő cseréjéről. A pollenszűrők használata, nincs kihatással az autó megfelelő állapotára, az az utasok és a vezető egészségére vonatkoznak, ezért ezek cseréjét ne hagyjuk ki. Ahogy a neve is magába foglalja, a levegőben található pollen és egyéb szennyeződések kiszűrésére szolgálnak. Megakadályozzák, hogy ezek az utastérbe kerüljenek. Gyakran ezt a szűrőt figyelmen kívül hagyják az autó tulajdonosok, pedig egy jó befektetés arra, hogy megvédjük egészségünket.