Kovács Autó

Felkészítés a téli autós szezonra

Hívjon minket!
Szervizünk telefonszáma: +36 62 554 000

Árajánlati, időpont kéréséhez KATTINTSON IDE!

E-mail: szerviz@kovacsauto.hu

Szeged, Kossuth Lajos sugárút 85.

Szerviz nyitvatartás:
Hétfő: 8 - 17-ig
Kedd: 8 - 17-ig
Szerda: 8 - 17-ig
Csütörtök: 8 - 17-ig
Péntek: 8 - 16-ig

 

Az autó téli felkészítése a téli autós szezonra!

A hidegebb idő beálltával érdemes újra elvégezni autónk karbantartását, vizsgálatát. A csúszós, fagyos utakon való biztonságos közlekedéshez elengedhetetlen megtennünk néhány óvintézkedést. Ezeket ne hagyjuk az utolsó pillanatra, legyünk előrelátóak és még a reggeli fagyok előtt kerítsünk sort rájuk. Lássuk pontosan, mik azok a teendők, amikre sort kell kerítenünk. Megemlítenénk, ha házilag nincs elegendő ideje, lehetősége átvizsgálni autóját, megtenni a megfelelő óvintézkedéseket, akkor keresse meg kedvenc autó szervizét. Az autó felkészítése télre igen fontos feladat!

Téli autós szezon

Téli gumi csere

Az autó téli felkészítése során az első és legfontosabb teendő a megfelelő téli gumik használata. Téli gumink minimális bordamélysége legyen legalább 4mm. Ennél alább ne adjunk, mert balesetveszélyes lehet! Ne sajnáljunk pénzt kiadni rá! Ha napközben már 7 °C alá süllyed a hőmérséklet ne késlekedjünk lecserélni a nyári gumikat télire, ugyanis ilyen hidegben a reggeli fagy még megvan, különösen a hidakon, felüljárókon vagy esős időben jégpáncél is boríthatja az utakat. Keresse meg gépjárművéhez megfelelő téligumit a téligumi kereső segítségével.

Nem elhanyagolható szempont még az sem, hogy ha időben lecseréltetjük a gumikat, nem kell sorban állnunk azokkal, akik az utolsó pillanatra hagyják ezt. A szervizekben egyúttal ellenőrzik a gumik nyomását is, hiszem ez is fontos a biztonságos közlekedéshez.

Ablaktörlő a jó kilátásért

Téli látási viszonyok lehetnek nagyon zordak, érdemes felkészülni, ha látni szeretnénk egy hirtelen havazás, hóvihar kellős közepén. Az elöregedett, elhasználódott ablaktörlőket azonnal cseréljük le! Ha már ráfagyott a szélvédőre az ártatlan törlő, akkor ne gyötörjük, inkább kapcsoljuk be az ablakfűtést és várjuk meg, míg kiszabadul a jég fogságából. Keresse meg autójához megfelelő ablaktörlőt.
Ha már szélvédő, akkor essen szó az ablakmosó folyadékról is. Ebben is van nyári és téli változat is. Ha nem akarunk rosszul járni, vagy maszatos ablakon keresztül kukucskálni, akkor érdemes mindig ellenőrizni, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék legyen a tartályban. Nyárit semmiképpen ne hagyjunk benne, hiszen az könnyen belefagy!

Hóesésben működtetjük az ablaktörlőt, pedig a szélvédő gyakran nem olyan nedves ilyenkor, mint esőben. Ha csíkot hagy, elkeni a felfröccsenő sarat, nem látunk jól ki az autóból. Télen amúgy is rosszabbak a  látási feltételek. Hosszabb ideig van sötét. Gyakori a köd, a hóesés, a szitálás, dara is hullhat. Az ablakok inkább párásodnak. A kinti világítástól vagy a szembe jövő kocsi fényszórójától becsillog az üveg. Vagyis többet használjuk az ablaktörlőt.
Először arról győződjünk meg, hogy jól fekszik-e a lapát. A kicsit piszkos szélvédőre csak pár csepp vizet fecskendezve egyszer-kétszer megjáratva az ablaktörlőt, vizsgáljuk meg, hogy nem hagy-e csíkot, nem keni-e el a piszkot az ablaktörlő lapát. A leggondosabb szakemberek a fél évnél régebbi, illetve az egy telet már átélt lapátok cseréjét javasolják. Ne feledjük, a forróság, a por és piszok, a víz szárítja, repeszti, rideggé teszi a gumit. Sokszor szabad szemmel nem is látszik a sok apró sérülés. Az sem mindegy, hogyan áll a lapát keretében a gumi. Elcsúszhat, megtörhet a sarka. Fémes érintkezés az üveggel ne legyen. Maga a keret is érzékeny: ha rozsdás, repedt, sérült, nem ússzuk meg a cserét. Lehetnek sérültek az ablaktörlő rendszer többi alkatrészei is, az ablaktörő motor, ablaktörlő kar, adapter, relé, stb... Ebben az esetben keresse meg autójához megfelelő ablaktörlő alkatrészeket.
Javasoljuk, hogy hóesésben, különösen fagyos időben hajtsuk fel az ablaktörlőt. Odafagyhat a lapát, gyorsan leseperjük a szélvédőt, észre sem vesszük, és az ablaktörlő-motor bánja, vagy éppen a gumi sérül.

Klíma rendszer a téli időszakban

Hidegben nem szeretnénk jéggé fagyni az autónkban, ha dugóba kerülünk. Érdemes ilyenkor ezt is ellenőrizni, hiszen a hidegben nem úgy reagálunk a közlekedési helyzetekre. Nem utolsó sorban a bepárásodott ablakok nem éppen szolgálják biztonságunkat. Fontos, hogy minden beállítása megfelelően működjön!

Légszűrő és fagyálló ellenőrzése

Ezt igen gyakran érdemes lecserélni, ugyanis, ha túl sok a szennyeződés benne, akár a motor kárára is válhat, hiszen növeli a fogyasztást, ezzel szemben csökken a teljesítmény. Milyen a megfelelő hűtőfolyadék?

Ezt a várható legalacsonyabb hőmérsékletnél 5 °C-al alacsonyabban érdemes beállítani, hiszen sosem tudni milyen időt szánnak nekünk. Ezt a szintet magunk is megmérhetjük, ha van hozzá eszközünk, de ha biztosra akarunk menni, látogassunk el egy szervizbe, ahol teljes bizonyossággal megállapítják ezt nekünk. A szokásos kék színű etilén-glikol alapú hűtővizet 2 évente, vagy max. 55 000 km-ként cserélni kell. A legtöbb szervizben azt javasolják, hogy ezt a folyadékot maximum két év eltelte után teljesen cseréljük le, hiszen ez is védi autónkat a károsodástól. Tekintse meg kedvező árú fagyálló kínálatunkat!

Egyéb gumi alkatrészek
Tömlők, hajtószíjak nem is gondolnánk, hogy az idő és a hőmérséklet ezekre is hatással van. Pedig de! Ellenőrizzük őket, mielőtt elöregszenek és kellemetlen meglepetés ér minket út közben.
Ha már az ellenőrzéseknél tartunk, akkor egyúttal el is végezhetjük az éves karbantartást is.

A fék nem játék, főleg télen!

Fontos, hogy a kedvezőtlen körülmények közt is meg tudjunk állni. A fékek kopása elkerülhetetlen az autó használata közben. Minden elindulás előtt érdemes fékpróbát végezni, különösen a téli időszakban, amikor egyébként is megnő a féktáv. Házi ellenőrzésükön kívül évente egyszer tanácsos műhelyben is megvizsgáltatni a fék állapotát. Ilyenkor megmérik a fékfolyadék forráspontját, ennek a min. és a max. jelzés között kell lennie. De két évente mindenképpen le kell cserélni teljesen, hiszen higroszkopikus anyag. A fék hidraulika rendszerekhez tartoznak az ABS alkatrészek, ESP jeladó, fékcső és a fékmunkahenger, főfékhenger alkatrészek is. Keresse meg autójához szükséges fék hidraulikai alkatrészeket!

Ellenőrizni kell a fékrendszer többi alkatrészeit is. A betétek kopását rendszerint az jelzi, hogy a pofák széle hozzáér a tárcsához vagy a dobhoz, és így fémes súrlódás által keltett hang keletkezik. Ez füllel jól hallható, a fék „sípol”. A korszerű autókban elektromos fékkopásjelző van, amelynek kijelzője a műszerfalon található. Minden második fékpofacsere idején célszerű a tárcsát, dobot is cserélni, de ellenőrizni mindenképpen kell. A fékhatás csökkenése is figyelmeztető jel. Nézze meg kedvező árú, kiváló minőségű fék alkatrészek széles választékát gépjárművéhez, ha szüksége lenne rá!

 

Motorolaj és olajszűrő ellenőrzése

Ennek szintjét egy-két havonta illik ellenőrizni, de ne felejtsük el, hogy időnként teljes cserére szorul. Ne spóroljunk rajta, vegyünk az autónknak megfelelőt, olyat, ami eredetileg is benne volt! Fontos az olaj viszkozitása is!
Keresse meg autójához megfelelő motorolajat!

Akkumulátor télen

Sokan tudják már milyen bosszantó, ha egy sietős reggelen nem indul az autó, ezt elkerülhetjük, ha rendszeresen megtisztítjuk az akkumulátor pólusait, saruit. Ezt megtehetjük erre alkalmas kontakt spray-vel vagy esetleg zsírral is. Szakértők azt mondják 3 évesnél idősebb akkut érdemes bevizsgáltatni, hiszen télen amúgy is csökken a teljesítménye és így nem érhet minket meglepetés. Akkushop - Keresse meg autójához megfelelő akkumulátort!
Óvhatjuk az akkumulátort, ha „felöltöztetjük”, a hővédő ugyanis segít meghosszabbítani az élettartamát és a teljesítménye sem csökken annyit. Ha nem biztos abban milyen akku való autójához, akkor használja az autótípus szerinti keresőnket.

 

Világító, irányjelzők ellenőrzése

Minden elindulás előtt ellenőrizzük, hogy láthatóak leszünk-e útközben. Ha szükséges inkább cseréljük ki az alkatrészt! Válogasson kedvére kedvező árú, minőségi autóizzó készleteink közül autójához. Autó világítás, izzók keresése webáruházunk kínálatában.


Gyújtógyertyák és Izzítógyertyák cseréje, hogy télen is biztosan induljon!
A nem megfelelő állapotban lévő vezetékek nagyban befolyásolják a jármű teljesítményét és fogyasztását. A gyártó által meghatározott időközönként cseréljük ki a gyújtógyertyákat is. Nagyon fontos, hogy ezt álló motor mellett tegyük, hiszen senki sem akar egy váratlan áramütés áldozata lenni!
 
Mit ellenőrizzünk még, ha reggelente be akarunk jutni a saját autónkba?
Befagyott zárak: Nincs kellemetlenebb a befagyott záraknál. Ezt könnyen orvosolhatjuk, ha beszerzünk  egy jégoldó spray-t és még a reggeli fagyok előtt megolajozzuk vele a zárakat. Nem foglal nagy helyet, de nagy szolgálatot tehet! Fontos a megelőzés. Zár jégoldó nem árt ha van a zsebünkben.

Az ajtók befagyása is gyakori gond
A gumi alkatrészek nagyon érzékenyek az időváltozásra, ez alól az ajtók gumitömítése sem kivétel. Tisztítsuk meg alaposan, majd kenjük be glicerinnel vagy szilikonos ápolóval. Ezzel megvédjük a befagyástól és nem is mennek tönkre olyan hamar.

Üzemanyag
Télen semmi esetre se induljunk el kevés üzemanyaggal arra gondolva, hogy a munkahelyig kihúzza. Sosem tudhatjuk mikor kerülünk dugóba és a nagy várakozás közben a fűtés is sokat fogyaszt. Legyen tele a tank és akkor nem érhet minket kellemetlenség.  
Végül figyeljünk az autónk külsejére is, hiszen az utakat ilyenkor sózás, vagy kavicsokkal szórják fel, amik komoly károkat tehetnek az autó fényezésében. Őszi- téli időszakban mosassuk gyakrabban járművünket.


Emellett vigyünk magunkkal pár hasznos és részben kötelező dolgot is!
Téli termékek között keresse meg a hiányzó téli autós felszerelést.

 1. a feltöltött elsősegély dobozt (kötelező és van lejárati ideje is)
 2. az elakadást jelző háromszöget (kötelező)
 3. a sárga biztonsági mellényt (kötelező)
 4. izzókészletet
 5. egy indító kábelt
 6. egy szerszámos dobozt
 7. hóláncot
 8. vontató kötelet
 9. tartalék fagyálló ablakmosó folyadékot
 10. egy kefét, amivel lesöpörhetjük a havat a kocsiról
 11. egy jégkaparót
 12. egy hólapátot
 13. egy zsák homokot vagy sót vagy egy darab gyékényt, de szerintünk legjobb egy nagy csomag nem csomósodó macskaalom (a kipörgő kerekek alá)
 14. elemlámpát tartalék elemmel
 15. papír törlőkendőt
 16. eldobható, nehezen szakadó gumi vagy egyéb szerelő kesztyűt
 17. defekt sprayt és mini kompresszort
 18. vízhatlan térdeplő alkalmatosságot a szereléshez

 

Szervizünk ingyenesen és teljes szakértelemmel átvizsgálja gépjárművét, hogy ön biztonságosan vezethessen télen

Rengeteg költséges meghibásodást megspórolhat, ha autója megfelelően felkészült a környezeti viszonyok megváltozására. Szétrepedt csövektől, haldokló akkumulátoroktól nem induló reggelektől, ablakkaparástól elfáradt fagyott ujjaktól, tehetetlenül pörgő kerekektől, gyenge világításban rágott idegektől és még számtalan veszélyforrástól szeretné szervizünk megkímélni a Téli időszakban. Nem beszélve arról, hogy az autó mentők sem olcsón dolgoznak és a gépjármű javítása utólag költségesebb, mintha előre minden meghibásodási tényező át lett volna vizsgálva szakértő szemekkel és minőségi Bosch műszerekkel. Szervizünk abban az esetben vizsgálja át teljesen gépjárművét, ha ön a hibák diagnosztikáját követően a szükséges javításokkal szervizünket bízza meg.

Autójának felkészítése a téli szezonra Szervizünkben
Szervizünk ellenőrzi gépjárműve folyadékszintjeit, tömlők, csövek, tömítések állapotát, illeszkedését, az akkumulátor állapotát, feszültségszintjét. Ingyenesen diagnosztizálja szervizünk csúcs minőségű Bosch műszereivel az autója felfüggesztését, futóművét, fékrendszerét, világítását.

Akkumulátor ellenőrzése, szükség esetén cseréje.
Minőségi Bosch akkumulátorok országosan kedvező áron.
teli akkumulátor bevizsgálás


Kérjen ingyenes árajánlatot / időpontot autójának téli felkészítéséhez.