AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Trabarna diagnosztizál

Ritkán volt az, hogy Mazsola tata autót cserélt az asszonnyal...

Egy eset amikor Trabarna autót diagnosztizál

Trabarna diagnosztizálŐ általában csak rövidebb utakra ment egyedül a városban, ehhez elég volt a kis Yaris, de az asszony bevásárolt, hosszabb utakat tett meg a munkája miatt, ő inkább a nagyobb Versóval járt. Aznap, hétfő reggel viszont cseréltek, mert Tatának szállítania kellett valamit. Az asszonynak viszont időre kellett mennie, meg előtte a gyereket is vitte, korábban indult tehát. Alig tette ki a lábát, szaladt vissza a lakásba máris: Más se kellett, gondolta a Tata, hirtelen ötlete sem volt, hogy mit kellene csinálni. Volt egy Bosch szerviz a közelben, jövet-menet látta a szép világító feliratát, de ott még nem járt. Ismerős „szerelője” is volt, a Laci, de ő inkább karosszériás, a gumit, egyszerűbb javításokat megoldotta, egyszer vízpumpát is cserélt neki, de mégsem volt egy szakszerviz. Azért csak odaballagott a kocsihoz, próbálta indítani, figyelte nagyon, hogy mit csinál a kocsi. Valóban kerregett. Mindegy, a problémát csak meg kell oldani.

Az első telefonnal lemondta az aznapi szállítást, aztán rohant a munkába busszal. Később fel tudta hívni Lacit, az ismerős szakit, csaknem barátot, és eémesélte neki, hogy járt.

  • "Indítom az autót – magyarázta -, először csak mintha beragadna az indítómotor, de amikor újra próbálom, ilyen hangot ad, ni – és a nyelvét a fogsora meg a szájpadlása között pörgetve, vigyázva, hogy kellően öblös legyen a hang, elkezdte utánozni az indítózáskor hallottakat a telefonba."
  • "Nincs baj, komám! – halotta a szakembert. - Lemerült az akkumulátorod, vagy elszállt. Tönkrement. Olyan pontosan utánoztad a hangot, hogy azonnal felismertem. Ez nem lehet más. Ne is töprengj tovább, ne is keresd a hibát. Ez nem relé, nem indítómotor, ez aksi, mérget vehetsz rá. Ha van töltőd, próbáld meg tölteni reggelig, ha jól melegszik és nő az ellenállása, akkor rendben van. Ha nem, akkor kell egy újat venni. Azt viszont nem tudtam, hogy te ilyen jól utánzod a hangokat. Elmehetnél fellépni, mint az a faszi a tévében, az a Trabarna. Mondom, ha így szólt a gép, akkor az aksi."


Van egy akkumulátor kis- és nagyker a szomszédban, nyugtatta magát Tata, ha nem tudja feltölteni a régit, majd reggel vesz ott újat.

Este, ahogy Tata lement a kocsihoz, jókora lámpával, kulcskészlettel, kiszerelni az akkumulátort, látja ám, hogy a szomszéd is az aksival babrál, pedig neki Passatja van, sokkal újabb, mint az ő Yarisa. A szomszéd viszont pontosan tudta, hogy elment az akkuja egészen, cserélni kell. Ő vidéken volt több mint egy hetet, az asszony nem tudta használni már napok óta a kocsit, mondta neki, hogy rendeljen egy akkumulátort a webáruházból, de az nem akart vele foglalkozni. Úgyhogy ő most elmegy a Tescóba, az nyitva van ilyenkor este is, és vesz majd akkut, magyarázta. Mazsola tatának meg felajánlotta, hogy van nála a csomagtartóban kábel, egy bikázás talán segít, ha visszajön, megpróbálhatják.

Tata azért csak kiszerelte az akkut, felvitte a lakásba, felrakta a töltőre. Látta, hogy szárazak a cellák, szerencsére volt otthon ioncserélt víz, az asszony vasalójába is az kell. Meg közben eszébe jutott, hogy a gyerek még pénteken felgyújtotta a belső lámpát, az maradt égve egész hétvégén. Az szopta le az akkumulátort.

Reggel egy pöccre indult a gép. Tata boldogan hívta a szerelő barátját, elújságolta, hogy sikerrel járt. Mondta azt is, hogy azért csak vesz egy új akkumulátort. A szomszéd is vett a Tescóban.

Laci, a szervizes azonnal leállította:

  • "Tudod, hogy hány amperórás?  Nem mindegy ám, hogy milyet veszel! Meg nem úgy van az, hogy csak úgy berakod, és kész! És hogyha eltéveszted a pólusokat? Vagy ha valami baja lesz az akkunak, mindjárt megkérdezik, hogy ki szerelte be. Mert a garancia csak akkor biztos, ha hozzáértő ember csinálja, szervizben! Gyere csak el ide a héten, van itt a közelben egy műhely. Bemérik a régit, megmondják, hogy milyen újat vegyél, mindig vannak akciós árú aksik is. Mégis más egy Bosch vagy egy Silver Horse, mint egy tescós kínai. Meg aztán itt van újrahasznosítási kampány, az elhasznált akkumulátor mindjárt maradhat, ha már nem segít rajta töltés, kicsi a feszültség, rossza működés."


Laci csak mondta, Tata meg hallgatta. Aztán még aznap vett kábelt a bikázáshoz, az mindig nála van azóta is, pár napra rá kötött egy Bosch Assistance szerződést, amelyben vállalják, hogy egy órán belül hozzák az új akkumulátort, ha baj volna, és azóta is a régi akkuval jár. Ha bármit hall a kocsiján, ami gyanús neki, azt megpróbálja a lehető legpontosabban utánozni. Hátha megint szükség lesz a telefonos diagnosztikára.

 

Autóalkatrészek és autós termékek. Kiválló minőség alacsony árak!