AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Felvert tojás

Egyszer okozott, ahogy maga mondta, egyszer csinált balesetet Tibor. Kezdő vezető volt még, legalább is gyakorlatlan.

Trabant az árokban

Trabant felvert tojásBudapesten élt már, de úgy alakult, hogy Szegeden lett dolga, aztán Félegyházán, utána újra Budapesten két napra, majd jöhetett vissza Szegedre. Hogy egyszerűbb legyen, hogy időt ne veszítsen, elvihette apja Trabantját. Félegyházán már végzett, kora délután indult tovább Pestre a régi ötösön, E5-ösnek hívták a népek. Ekkor esett meg a baj. Egy jobbos enyhe kanyart messzire belátott, nem jött szembe semmi. Elérkezettnek látta az időt, hogy megelőzze az előtte cammogó teherautót, felgyorsított, már amennyire a Trabanttól tellett, és kezdett volna bele az előzésbe, amikor az előtte haladó teherautó is kivágott, mert őelőtte meg egy még lassúbb ment. Tibor úgy gondolta, belefér. Kár lenne a lendületért, megy a teherautó után. Csak arra nem gondolt, hogy az egyik lomha sem előzi gyorsan a még lomhább másikat, így aztán amire lehúzódott jobbra előtte a nagydarab vas, ott találta magát szemben egy másikkal, és az jött nagyon.

A gyakorlatlanság meg az ijedség megtette a hatását, a szükségesnél gyorsabban rántotta jobbra a kormányt. A Trabant jobboldali kereke lecsúszott a padkára, ott jól megcsúszott, és amikor visszakapta a kormányt, a szilárd aszfalt, az újra tapadó kerék megdobta a kocsit balra, és ezt már nem tudta megtartani Tibor. Átszelte az utat és a baloldali árokba esett. A szembejövő teherautó még mindig nem érte el, igaz, akkor már fékezett veszettül. Belé így belecsúszott hátulról egy kocsi.

Senkin nem esett karcolás sem, de mégiscsak három kocsi sérült, bár csak kettő ütközött, úgyhogy jött a rendőr. Tibor ügyében hamarost megszületett az ítélet: szabálytalan, követő előzés, helyszíni bírság. Ki is tudta fizetni. A teherautóba hátulról belefutó kocsi vezetője viszont csak kötötte az ebet a karóhoz: az ő kára is Tibor sara, hiszen ha ő nem előz, illetve ha rendesen befejezi, hiszen „megvolt a helye, befért volna bőven”, akkor előtte nem fékez akkorát a sofőr, ő meg nem csúszik bele.

A fiatal törzsőrmester erre hosszas előadást tartott a követési távolságról, a „gumiszabályról”, arról, hogy akkor is meg kellett volna tudni állnia, ha más okból fékez az előtte haladó. A két ügy nem kapcsolódik össze, Tibor felel amiért felelt, ő meg a maga hibájának következményeit viseli.

Ennyi lett volna a történet, ha a Trabant működőképes marad. Csakhogy nem maradt. Az ütéstől elől eltört a szívótorok. Tibor nem értette, hogy mitől szívó az a torok, amikor szerinte inkább a kipufogóba továbbította a gázt. Mindegy, ilyen kellett ahhoz, hogy újra lábra álljon a kocsi. Félegyházi ismerősei abban még tudtak segíteni, hogy kihúzzák a Trabantot a nem túl mély árokból. Abban is, hogy visszavontassák az autót a közeli városba, az út menti lakótelep parkolójába. Még szerelő is akadt volna, csak szívótorok nem volt. Illetve lett, a város másik végében egy alkatrészboltban.

Itt persze kérdezték, hogy milyen kell: olyan öntvény, kétágú, vagy inkább lemezből való, lapos dobra hasonlító. Tibornak fogalma sem volt. Magyarázta, hogy milyen a kocsi, mikori, végül megállapodtak az öntvényben. Megvette. A szerelőnél kiderült, a másik fajta kellett volna. Így nem fog elindulni az a Trabant. Tibor elhatározta, többet így nem vesz alkatrészt, kell a típus, a cikkszám, az évjárat, és persze döntsön a szakember, hogy mi kell neki.

Nagyjából itt tartottak vagy négy órával a baleset után, amikor megállt a tréler a Trabant mellett. Anyja meg Tibor öccsének jó barátja, Nándi szállt ki belőle. Mert hogy amint leállította a Trabantot, először anyjával beszélt telefonon Tibor. „Balesetet csináltam” – akkor mondta ki így először.

Anyja intézkedett, ő kerítette elő Nándit, az szerzett trélert, majd jött a telefonüzenet Tibornak: most már várjon, mennek érte. Hát jöttek. És amikor Tibor odaállt anyja elé, az asszony hangos, felhőtlen kacagásban tört ki. És csak nehezen hagyta abba. Tibor azt hitte, a megkönnyebbülés hat így anyjára, de azután megkapta a magyarázatot.

A kocsiban hátul, a kalaptartón volt egy tálca tojás. Harminc darab. „Hogy éhen ne haljon ott Pesten”. Az zúdult a nyakába, amikor megállt a kocsi az árokban. Mostanra egy része a hajára száradt, a többi megállt a dzsekije kapucnijában hátul. Ezen kellett annyira nevetni.

Ebből nem lett rántotta. A feleslegesen vett alkatrész meg azóta is ott van Tibor vitrinjében, mint egy dísztárgy, hogy emlékeztesse: hülyeséget nem szabad csinálni az úton.
 

Autóalkatrészek és autós termékek. Kiválló minőség alacsony árak!