AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Egyetlenegy út

Egyetlenegy út a Gombóccal. Volkswagen bogár volt a Gombóc.

Bogárral egyenetlen utakon

Volkswagen bogár, Egyetlenegy út a GombóccalMég nem hajlított szélvédős, de már nem a kis hátsó ablakos, krómlökhárítós, keskeny, ovális hátsó lámpás. Olyan Vali barátnőjének volt, CB-s rendszámmal, az apjától örökölte. Ez viszont narancssárga, egykor talán korall színű volt, de akkorra már megfakult a fényezése. A Gombócot egyetemista korában kapta az apjától – akkorra régen elváltak már a szülők – Vali. Az öreg egyszerűen megunta, hogy ha nem volt elég éber, néha autó nélkül maradt szombat estére, mert lánya elvitte a kocsit. Ha nem találta Vali otthon az apját, nem kereste sokáig. Tudta hol a kulcs, forgalmi a kesztyűtartóban, és vitte az autót. Apja néha két-három kocsival is járt, vette-adta őket, de előfordult, hogy egy volt csak, és éppen azt vitte el a lány. Megvette hát a Bogarat neki.

Gombócnak Vali nevezte el. Ezzel járta ki az egyetemet, ezzel jött föl Pestre, albérletbe, dolgozni. Néha, ha nem volt jobb dolga, felhívta Pétert. Évekig tartó nagy szerelem volt az övék, de ahogy Péter Budapestre került, dolgozni kezdett, katonáskodott, egyre ritkábban találkoztak. Vali a felhőtlen egyetemista éveket féltette az egyre komolyabban gondolkodó, egyszer még a házasságot is felemlegető Pétertől. A távollét lassan megette a kapcsolatukat, de ha összefutottak, többnyire Vali kezdeményezésére, nem felejtették még el, mit szoktak ők azelőtt együtt csinálni.

Két napos volt Péter jogosítványa – a munkahelyén kérték, hogy végezze el a tanfolyamot -, amikor Valitól elkérte a kocsit. Egy hétvégére kapta meg a Gombócot, pénteken késő este. Még azon frissiben, kevéssel éjfél után elhajtott vele Kispestre Péter, arrafelé ismerte a kis utcákat. Visszatért Budára, aludt pár órát, és nekivágott az útnak. A szülővárosába autózott, találkozott a nagybátyjával, aztán csak járta, járta a környék kis falvait, életében nem ivott még annyi málnaszörpöt falusi kiskocsmákban, életében nem akart annyira autóról beszélni idegenekkel, bár csak ritkán sikerült ez neki. Akkor is olyasmiről kérdezték, amit nem tudott. Hogy mennyi időnként kell ékszíjat cserélni, meg hogy hogyan tisztítja a karburátort, mennyire megbízható a gyújtás, eszi-e az olajat, milyen motorolajat használ bele, egyáltalán, mennyi karbantartást igényel ez a már mégsem új kocsi.

Péter ilyenkor arról beszélt, hogy „még sohasem hagyta ott sehol” – naná, ilyen rövid idő alatt nem is volt csoda. Így vagy úgy, élvezte a helyzetet nagyon.

Hálából lecsihantotta a Gombócot a nagybátyja udvarán, gondos külső és belső takarítás volt ez, lemosta a felniket is. Száradás után nem sajnálta a polírpasztát, fényes lett a kis autó zománca újból egy időre.

Péter egyhuzamban hajtott fel Pestre. Az Osztapenkónál figyelmetlenségből a hetesre tért, nem maradt a hatos úton befelé a városba. Akkor élte át élete első melegebb előzősét is, túlbecsülte a kis járgány gyorsulását, száz métere sem maradt a szembejövő előtt.

Vasárnap délután adta vissza a kulcsot Valinak. Akkor találkoztak utoljára, évekre.

Péternek sokáig nem lett saját autója, a cég kocsijával járt, nagyon ritkán kapott egy-egy alkalomra valamelyik barátjától autót. Valira keveset gondolt. Megnézett ellenben minden UG-s rendszámú, valaha narancssárga bogarat. A Gombócot kereste, de hogy miért, azt maga sem értette igazából. Egyszer ki is szóltak egy VW-ből, hogy ismerős-e a gép, azért nézi-e annyira. Nem volt ismerős. Csak hasonlított.

Jöttek az új rendszámok, és Péter tudta, most már biztosan nem fog többet a Gombóccal találkozni. Így is lett. Hanem több mint tíz évvel később találkozott Valival. Akkor tudta meg: pár héttel a vidéki út után Vali hazavitte a Gombócot. Egy Jetta került az apja látókörébe, alkalmi vételnek kínálkozott, valami csere volt a dologban. Azt kapta meg Vali a Gombóc helyett. Az öreg bogarat meg felújították, szilvakék új fényezést kapott. Eladták jó áron, amíg még lehetett.

 

Autóalkatrészek és autós termékek. Kiválló minőség alacsony árak!