AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Az autó fontos elemeinek karbantartása

Sok autótulajdonos, azt gondolja, hogy a szervizelést akkor kell elvégeznie, ha a jármű egy bizonyos távolságot megtett, amit ugye az autó kézikönyve is előír. Ez részben igaz, de nem árt, ha időközönként, mi magunk is végzünk rajta ellenőrzéseket.

Az olaj, olajszűrő és gyújtógyertya

Az első az olaj és az olajszűrő ellenőrzése. Ennek érdekében, rövid ideig járatnunk kell a motort. Elég ideig ahhoz, hogy az olaj felmelegedjen, ezáltal szabadon áramolhasson és könnyebben meg tudjuk mérni. A szűrő és az olaj cseréje lehetővé teszi, hogy a motort tiszta állapotban tartsuk, ezzel megakadályozzuk a káros anyagok bejutását a rendszerbe és a korrózió védelmet is biztosítjuk. Utána vizsgáljuk át gyújtógyertyát. Bár ez lehet elsőre, jelentéktelen alkatrésznek néz ki, de az autó egyik legfontosabb eleme. Amint azt a név is sugallja, a villamos energia kezdeti szikrája, amely a gyújtáskulcs bekapcsolásakor, a motort életbe hozza. A gyújtógyertya idővel megkophat, mivel minden autóindításkor használatban vannak. Ennek megfelelően kell működnie. Cseréje könnyű és kevés időt vesz igénybe. A reteszelő vagy nyomatékkulcs használata a legegyszerűbb és legbiztonságosabb módja annak, hogy a gyertyát eltávolítsuk. Először vegyük le a dugót a motorblokkból, húzzuk le a vezetéket, hogy meglássuk a csatlakozót. Ezután a szerszámunk segítségével lazítsunk a csatlakozón, majd távolítsuk el azt. A behelyezésnél ugyanezt a folyamatot, a másik irányba végezzük el.

A fontos autóelemek karbantartása

Ablaktörlők és izzók

Az ablaktörlők, bár nem játszanak szerepet sem a motor teljesítményében, sem a gazdaságosabb fogyasztásban, mégis fontos szerepük van, hisz ezek segítik a tökéletes látást, még a legkeményebb időjárási viszonyok közt is. Sokan nem figyelnek erre az elemre, és hagyják, hogy az ablaktörlő lapátok teljesen elhasználódjanak, ami akár kárt is tehet a szélvédőüvegen. A cserére hat, illetve tizenkét havonta kerül sor, vagy amikor észrevesszük, hogy nem teljesítenek megfelelően. A lapátok cseréje a legtöbb esetben egyszerű, ezt otthon mi magunk is el tudjuk végezni. Ilyenkor ellenőrizzük az ablaktisztító folyadékot is, és bizonyosodjunk meg róla, hogy fel van töltve. Végezetül, nézzük meg, hogy minden izzó működik-e. A modernebb járműveknél, a műszerfal jelzi, ha egyik izzónk nem világít. Létfontosságú, hogy minden fény működjön, ne csak azért, hogy láthassuk, hová megyünk, hanem más úthasználók is láthassanak minket. Gyorsan és könnyedén átvizsgálhatjuk őket. Parkoljunk a falhoz, és kezdjük el használni az irányjelzőt, a fényszórókat, majd a távolsági fényt. A többi jelzőlámpa, például a fék, hátsó lámpák, rendszámtábla, és tolatólámpa ellenőrzéséhez, kérjünk segítséget. Az izzók cseréje egyszerű. A legtöbb esetben, a jármű belsejéből hozzá lehet férni, vagy a külső burkolat eltávolításával, érhetjük el őket.