AUTÓTÍPUS KERESÉS

Kovács Autó

Összefogott az Audi és az Ericsson, eljött az 5G ideje

A 4G után hamarosan az 5G következik – az ötödik generációs mobilhálózat az ipar minden területén, így az autógyártásban is új távlatokat nyithat. Össze is fogott az Audi és az Ericsson, hamarosan beköszönt az „okosgyárak” korszaka.

 

„Okosgyárak”, avagy egy forradalmi újítás

 

A 4G-t mindenki ismeri, aki okostelefont használ – ott virít a kijelző tetején, amikor netezünk, de nem vagyunk rákapcsolódva egyik wifire sem. Előfordulhat, hogy ezt a cikket is a 4G segítségével olvassa. A 4G-t pedig az 5G követi majd, azaz az ötödik generációs mobilhálózat, amely 2016-ban került be a köztudatba. A lényege, hogy nagyobb kapacitással működik, mint a 4G, ezzel nagyobb lefedettséget biztosít a mobilos hálózatoknak, emellett fontos eleme lesz a gépi kommunikációnak is. Hát persze, hogy ebben az autóiparnak is lesz szerepe! Az Audi nemrég bejelentette, hogy együttműködik az Ericsson svéd távközlési vállalattal, amely vezető brandnek számít az 5G területén – is. És hogy mire jó az 5G az autógyártásban? Például létrejöhetnek olyan „okosgyárak”, amelyek teljes hálózatban működnek majd az új lehetőségnek köszönhetően, így forradalmasítják az ipart.

 

Audi Ericsson összefogás

 

A kulcs a gyorsabb adatátviteli sebesség

 

Ez a fejlett, egyben időtálló kommunikációs technológia lehetővé teszi, hogy valós időben reagáljanak egymás felé a különböző területek, ipari alkalmazások, ezzel időt és pénzt spórolnak, valamint lehetővé teszik a még magasabb szintű munkát, fokozzák a termelékenységet. Ez eddig lehetetlen volt, a kommunikáció következő szintjét képviselő 5G-vel, és az ehhez társuló gyorsabb adatátviteli sebességgel azonban eljött a hálózatba kapcsolt járművek és a már említett „okosgyárak” ideje. Hogy egy életszerű példát említsünk: a karosszéria gyártási folyamatában a jövőben egy ragasztási alkalmazás és egy gyártórobot között vezeték nélküli kapcsolat lesz, ami meggyorsítja a folyamatot.