AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Az Aston Martin turbó nélküli motorja a legerősebb

Régóta tudvalevő, hogy az Aston Martin és a Red Bull Advanced Technologies együttes erővel dolgozik egy új generációs sportkocsi fejlesztésén.

 

Utolérni a Forma1-et

 

Az autót sokáig mindenki csak AM-RB 001 néven emlegette, azonban mostanra a végleges elnevezés is napvilágot látott: Aston Martin Valkyrie. A Valkyrieben egy 6,5 literes, V12-es szívómotor kap helyet. A fejlesztő Cosworth leírása szerint ez lesz a világ legerősebb turbo, illetve kompresszor nélküli motorja, amely konkrétan 1145 lóerőt tartogat magában. Fontos megjegyeznünk, hogy ezt a hatalmas erőt a Formula 1-ben használt elektromos rásegítéses KERS rendszer segítségével lehet előhozni. David King, az Aston Martin speciális járművekért felelős részlegének igazgatója a Motor1-nek adott interjújában elmondta, hogy a Valkyrie fejlesztésekor nem az volt a fő cél, hogy felülkerekedjenek a legerősebb utcai autókon, hanem hogy felvegyék a versenyt a Forma1-es autókkal. Újabb adatokat megvizsgálva ez közel sem tűnik lehetetlen küldetésnek, hiszen a fejlesztők korábban óránként 400 kilométeres végsebességet emelgettek. Ami még ennél is beszédesebb, hogy minden valószínűség szerint képes lesz elérni az óránként 320 kilométeres sebességet kevesebb mint 10 másodperc alatt.

 

Aston Martin Valkyrie

 

Hihetetlennek tűnő ígéret

 

A Forma 1-es autók sebességét megcélzó ígéretek elsőre valóban hihetetlennek tűnnek, azonban nem szabad elfelejtkeznünk arról a közel sem mellékes tényről, hogy Valkyrie-nek a Forma-1-es gépekkel szemben szinte alig kell valamilyen előírásnak megfelelnie. Főleg nem a versenypályára készített modellnek, amely lehet, hogy még fényszórókat sem fog kapni. A végsebesség elérésekor a Valkyrie körülbelül 1,8 tonna leszorítóerőt fog fejleszteni, ami azt jelenti, hogy akár nyugodtan közlekedhetne egy alagút tetején fejjel lefelé is. Az ára 2,5 millió font, átszámítva 870 millió forint lesz, összesen 150 darabot gyártanak belőle.