AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Az aquaplaning kockázatának csökkentése

Vizes és havas időben nagyon nehéz vezetni, hiszen igen könnyen csúsznak az utak, és ilyenkor nagyon magas a balesetveszély. Az aquaplaning az egyik legfőbb oka a közúti baleseteknek. Sajnos idővel minden gépkocsi vezetőnek meg kell tapasztalnia az aquaplaning élményét, ezért jobb felkészülni rá és óvatosnak lenni, hiszen akár végzetes kimenetelű balesetek is keletkezhetnek. De mi is az aquaplaning és mi okozza azt?

 

A aquaplaning legfőbb oka

 

Nos, az aquaplaning legfőbb oka a kevés gumiabroncs futófelület, és az ehhez társuló állóvíz az utakon, ami azt eredményezheti, hogy egy pillanatra elveszíti az uralmat az autó fölött. Ez persze félelmetes lehet, és nincs olyan tapasztalt autóvezető, aki elkerülheti az aquaplaning folyamatát. Azonban szerencsére vannak olyan ügyes gépkocsivezetők, akik hamar egyenesbe tudják hozni járművüket, biztonságos körülmények között. Az aquaplaning lehetősége természetesen nem csak akkor fordul elő, ha kopottak a gumik, viszont ez nagyban növeli a balesetek kockázatát. Érdemes még azelőtt lecserélni a gumiabroncsokat, hogy nagyon elkopnának, hiszen ezzel is csökkenteni lehet a kockázatot. A gumi kopását akár egy egyszerű pénzérmével is könnyen ellenőrizheti, csak helyezze a pénzérmét a gumiabroncs futófelületének egyik redőjébe. Ha az érme külső része látszik, amikor a redőbe helyezte az érmét, akkor azt jelenti, hogy túl kopott és itt az ideje a cserének.

Autóval való közlekedés, esős körülmények között

Hogyan csökkentsük a kockázatot?

 

A legjobban az aquaplaning kockázatát úgy lehet csökkenteni, hogy időben lecseréli a gumiabroncsokat, hogy azok soha ne legyenek túl kopott állapotban. Természetesen az is valamilyen szinten megoldás, ha nem vezet esős időben, de ezt nem mindenki tudja betartani, hiszen a legtöbben a munkába is autóval járnak, tehát nem lehet elkerülni a napi kocsikázást. Ezen kívül úgy is csökkentheti a kockázatot, ha nem vezet túl gyorsan, vagy legalábbis lassabban vezet az átlagnál, a legideálisabb a vizes és csúszós utakon a 30 km/h-s sebesség. Végül pedig úgy is biztosíthatja testi épségét, ha megtartja a kellő távolságot attól, aki ön előtt halad. Van egy olyan íratlan szabály, amely szerint a távolság a sebesség felével kell megegyezzen, tehát ha 30 km/-s sebességgel halad, akkor tartsa meg a 15 méter távolságot az Ön előtt haladótól. Figyeljen oda ezekre a dolgokra, és az aquaplaning kockázata a minimálisra fog majd csökkenni.