AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Amit a kuplung működéséről tudni érdemes

Az autónak sok olyan része van, amelyet az átlagos emberek nem ismernek, és nincsenek tisztában a működési elveivel. Azonban, ha az olyan részekről beszélünk, mint amilyen például a motor, vagy a kuplung, akkor már jóval több információ birtokában vagyunk.

 

A kuplung szerepe

 

Amikor a kuplungról beszélünk, tudnunk kell, hogy ez az autónak egy olyan elemi része, amely nélkül lehetetlen lenne az autózás. A működéshez szükséges a kuplung is, mert ellenkező esetben nem tudna mozgásba lépni a jármű. A legfőbb feladat (leegyszerűsítve), amelyet el kell végezniük, azoknak az alkatrészeknek a szinkronizálása, amelyek különböző fordulatszámon működnek. A kuplung a motor és a sebváltó között helyezkedik el, abból a célból, hogy a motorból átadott energiát a sebességváltóhoz közvetítse. Azonban, a „recept” nem ilyen egyszerű, hiszen itt nem csak puszta energia átadásról van szó, hanem energiaszabályozásról is. Ezt természetesen a sofőr befolyásolja, mégpedig a kuplungot irányító pedál segítségével. Nagyon fontos, hogy ráérezzen a kuplung működési elvének technikájára, hiszen ellenkező esetben az autó rángatózva indul el, vagy lefullad, a sebesség váltásánál pedig szintén rázkódni kezd. Ha mindez zökkenőmentesen megy, akkor nem lesz gond az autó finom összehangoltságának érzetével, azonban, ha gondok adódnak, akkor nagyon hamar szükség lesz a probléma orvoslására.

Az autó kuplungja

Ha probléma adódik a kuplunggal

 

A kuplung, mivel folyamatos igénybevételben van, nagyon könnyen elkophat. Hogyha az illető nem szokott hozzá a mechanizmusához, vagy esetleg nem olyan ügyes sofőr, akkor ez az elkopás nagyon hamar jelentkezhet. Ilyenkor tanácsos, ha szakértőhöz visszük az autót, és ott végeztetjük el a javítást (vagy ami gyakoribb: a cserét), mert ez a rendszer korántsem olyan egyszerű, mint gondolnánk, és legtöbbször komoly szakmai ismereteket igényel. Erre a problémára több dolog is felhívhatja a figyelmet: az első természetesen, amikor az autó nem indul be, és váltásnál is furcsán viselkedik. A második az, ha a jármű nem gyorsul. A harmadik, amikor kuplungszag terjeng a levegőben (talán ez a legegyértelműbb jel, mégis nagyon gyakran siklunk el fölötte). Ha ezek valamelyikét tapasztaljuk, akkor legjobb, ha minél hamarabb intézkedünk, és megkeressük a baj forrását. Ha úgy tapasztaljuk, hogy valóban a kuplung meghibásodásáról van szó, és semmiképpen ne halogassuk az autó elvivését egy műhelybe.