AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Amit fontos tudni a légkondicionáló rendszerekről

Manapság a légkondicionáló berendezés az autók elengedhetetlen elemévé vált. Azonban ez nem mindig volt így, hiszen régebb csak a lehúzott ablak szolgáltatta a kellemes (vagy kevésbé kellemes) hideg áramlatokat a nagy melegben. Manapság azonban az utazás szinte elképzelhetetlen légkondi nélkül, akár nagy melegről, akár hidegről legyen is szó.

 

A helyes használat

 

Ezek a rendszerek nagyon kellemes érzést adnak, és rendkívül komfortossá teszik az utazást, viszont azért nem szabad elbíznunk magunkat, mert vannak hátulütői is. Hogyha nem megfelelően használjuk, akkor az nagyon súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. Sokszor nem is vesszük észre, hogy milyen veszélyek vannak egy egyszerű hőmérsékletszabályzásban is. Ezért fontos bevezetnünk néhány szempontot, amelyet mindenképpen betartunk majd: az első ilyen az, hogy alkalmazkodjunk valamennyire a kinti hőmérséklethez. Még ha nem is az a kényelmes, fontos, hogy a kinti és a benti hőmérséklet között ne legyen túl nagy a különbség. Hogyha nem így van, akkor olyan tüdőszervi megbetegedéseket kaphatunk, amelyek maradandóak lesznek. Ha folyamatosan hidegben ülünk, és hirtelen kimegyünk a nagy melegbe, akkor az már önmagában nagyon káros, de ha fordítva tesszük, és a melegből ülünk vissza a hideg autóba, és ezt esetleg sokszor megismételjük, akkor kész a baj. Érdemes nagyon odafigyelni ezekre a dolgokra, mert az egészségünk a tét.

Az autó légkondícionáló rendszere

A rendszeres tisztítás fontossága

 

Azonban nemcsak a megfázás az egyetlen dolog, amire fokozottan figyelni kell ezekkel kapcsolatban. Ott van még az asztma, és a gombásodás veszélye is. Bár ez furcsán hangzik, de a kellemes légkondi sokszor olyan veszélyeket rejt magában, amelyekre nem gondolnánk. Ez pedig a rendszertelen (vagy egyáltalán nem) tisztítás következménye. Ha nem pucoljuk és fertőtlenítjük ki rendszeresen az egész rendszert, akkor nagyon hamar elszaporodnak benne a kártevők és a gombák, és bizonyított tény, hogy ezek a legtöbbször visszafordíthatatlan asztmás megbetegedésekhez vezetnek. Hogy ezt elkerüljük, mindenképpen figyelnünk kell a tisztításra, fertőtlenítésre. Sajnos az nem elég, ha csak akkor végezzük el ezt, amikor már elszaporodtak a gombák, ugyanis egy idő után lehetetlen lesz eltüntetni őket. Mindenképpen megéri előre intézkedni, mert nem olyan nagy dolog, mint gondolnánk, és nagyon sokat teszünk vele az egészségünkért.