AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Amikor a kiszakadt gumiabroncs átveheti az uralmat a gépkocsi felett

Nagyon sok olyan kellemetlen tényező következhet be, amely gátat szab a zavartalan autózásnak. Ezek közül vannak súlyos, és kevésbé súlyos esetek is. A gumiabroncs kiszakadása például egy súlyos esetnek számítható, mert nemcsak szabotálja a továbbhaladást, hanem a testi épségünket is fenyegetheti.

 

Mikor és miért következik be?

 

Amikor a gumiabroncs elszakadásáról beszélünk, akkor valójában az történik, hogy a kerekekben levő nyomás hirtelen a levegőbe jut. Ezért is nevezik néhány helyen robbanásnak, és nem szakadásnak. Mivel ez a hatalmas nyomás egyszerre jön ki a kerékből, ha az ember mellette áll, akkor az nagyon súlyos mértékben veszélyezteti a testi épségét. Gondoljunk csak bele, hogy mekkora nyomás lehet egy személygépjármű, vagy egy nagyobb gépezet, például busz kerekeiben, ha az képes fenntartani annak és a benne ülőknek az egész súlyát. Hogyha ez az egész hirtelen a levegőbe pukkan, és mi pont mellette állunk, akkor az felér egy autó általi elütéssel. Számos balesetet szoktak bejelenteni ebből fakadóan, és sajnos nagyon sok közülük halálesettel, vagy maradandó sérüléssel jár. Két fő tényezőnek tudható be ennek a problémának a kialakulása: az első ezek közül a nagy meleg. Hogyha az autókerék sok ideig ül egy helyben a felforrósodott betonon, és ezt követően használatba kerül, akkor meggyengülhet az állóképessége. A másik gyakori tényező a túlságos megerőltetés. Persze, ez csak hosszú idő után következik be, viszont nagyon kell figyelni rá. Ha úgy látjuk, hogy a gumi már kivékonyodott, és elhasználódott, akkor tanácsos lecserélni megelőzés céljából.

Az autó gumiabroncsának kiszakadása

Mit kell tennünk?

 

Mindezek után pedig már az a kérdés következik, hogy konkrétan mit is kell tennünk ahhoz, hogy ezt elkerülhessük, valamint az, hogy ha már megtörtént a baleset, hogyan kell cselekednünk, hogy minél hamarabb orvosoljuk a problémát. Az első kérdésre a válasz a következő: folyamatosan figyeljük, hogy nem vékonyodott-e el a kerék, és hogy nincs-e túl sokáig a napon (ez főleg akkor okoz súlyos problémákat, ha a beton sugározza vissza a napot és a meleget). Azonban, vigyázat! Soha ne úgy ellenőrizzük le a dolgokat, hogy a lábunkkal rúgjuk meg a kereket, mert a hirtelen nyomásgyakorlástól „felrobbanhat”. A második kérdésre a válasz pedig az, hogy ha bekövetkezett a baj, és széthasadt az abroncs, akkor legjobb, ha szervizbe visszük, és megkérjük, hogy teljesen cseréljék ki, mert a foltozgatás csak félmegoldás, és további problémákat fog szülni.