AUTÓTÍPUS KERESÉS
KOSÁR TARTALMA
A kosár jelenleg üres

Kovács Autó

Alig vesz dízelautót a magyar

Nemcsak a Volkswagen botrány az oka annak, hogy egyre kevesebb gázolajos jármű fut a magyar utakon. A folyamat igen előrehaladott állapotban van, úgy tűnik, hogy a benzinfalók két vállra fektetik a gázolajos konkurenciát.

 

Erőteljes hanyatlás

 

Úgy tűnik, hazánkban visszafordíthatatlanul hanyatlásnak indult a dízelautók népszerűsége. 2013-ban, a Magyarországra importált autók közel kétharmada volt gázolajos, mára ez a szám körülbelül 50 százalékra esett vissza. Az újonnan forgalomba helyezett kocsik 46 százaléka volt dízeles öt évvel ezelőtt, ma már mindössze a 32 százalékuk. A Jóautók.hu szerint attól nem kell félni, hogy a behajtási korlátozások miatt az idősebb, ám jóval olcsóbb német kocsik árasztják el Magyarországot. A szakportál szerint elképzelhetetlen, hogy a közeljövőben tömegek kezdjenek érdeklődni a gázolajos járművek iránt.

A dízel tankolások csökkenése

Botrány és bizonytalan eredet

 

Néhány évvel ezelőtt a dízelautók eladási számait inkább az rontotta, hogy a kocsik idősebbek, bizonytalan eredetűek és előéletűek voltak. A magas javítási költségek, a drága alkatrészek szintén befolyásolták és a ma is hatással vannak erre a piacra. Mintegy másfél éve azonban a Volkswagen dízelbotránya is rányomta a bélyegét a mutatókra, a folyamat jó néhány százalékos csökkentést eredményezett. A nyugat-európai nagyvárosok hozzáállása szintén hozzájárult a hanyatláshoz, egyre több polgármester jelenti be, hogy a dízelautókra hamarosan behajtási tilalom vonatkozik majd. Ezt pedig már a magyar autóvásárlók sem hagyják figyelmen kívül. A felmérés szerint az sem hat majd a dízelek piacán pozitív irányba, hogy ezek az intézkedések árcsökkentéshez vezetnek. Míg jó néhány évvel ezelőtt a vásárlók - így a magyarok is- azt tartották szem előtt, hogy a dízelautóknak kedvezőbb a fogyasztása, mostanra már jóval tudatosabbak lettek. Fontos szempont, hogy a kilométerórákat is gyakrabban tekerik a gázolajos kocsikban, mert ezeknél a típusoknál általában nagyobb a megtett út mennyisége.